Další den však přišel střih.
Dvaatřicetiletý běloruský reprezentant se upsal Škodě Plzeň, v sobotu přiletěl do České republiky a tohle úterý už bude hájit branku Indiánů v přípravném duelu v Českých Budějovicích.

„Vše se seběhlo rychle, ale potřebuji se co nejrychleji sžít s mužstvem. Dynamo odletělo na turnaj a já do Plzně,“ vysvětloval zkušený brankář.

Hokejově vyrůstal ve Švédsku, ale minulých šestnáct let prožil Milčakov doma v Bělorusku. Zachytal si v KHL a startoval na čtyřech mistrovstvích světa.

Za sebou máte první trénink. Jaké jsou vaše dojmy z nového působiště?
Na první trénink jsem se těšil. Chtěl jsem pracovat dobře, abych mužstvu ukázal, že přišel dobrý gólman.

Jak dlouho jste nabídku Plzně zvažoval?
Měl jsem jasno poměrně rychle. Byl jsem sice v kádru Dynama Minsk, s mužstvem jsem i trénoval, ale jakmile se mi ozval agent, že o mě stojí v Plzni, tak jsem neváhal. Vím, že česká extraliga je kvalitní soutěž a Plzeň je dobrý klub. Pro mě je to velká výzva.

Nevěřil jste, že byste se mohl v minském Dynamu prosadit?
Tak nabízeli mi kontrakt, jenže jen jako dvojce. Pozici jedničky má v Dynamu poměrně jasnou švédský gólman Junas Enrot. Neodchytal bych moc zápasů, proto jsem rád kývl na nabídku Plzně.

Ale i ve Škodovce budete muset o pozici v brance zabojovat. Nebo jste z jednání klubu vycítil něco jiného?
To ne. Vím, že je tady mladý gólman Dominik Frodl, ale já bych si rád vybojoval pozici jedničky. Je to můj cíl a udělám všechno pro to, aby se to povedlo. Chci odchytat co nejvíc zápasů, pomoct mužstvu k dobrým výsledkům.

Jaké máte zkušenosti s českým hokejem?
Zatím malé. Několikrát jsem proti českým mužstvům chytal, to včetně nároďáku, a vím, že jsou tu kvalitní hokejisté, což platí i o extralize. O českých hráčích, zvlášť o reprezentatech, mám povědomí a vím zhruba, do čeho jdu.

Co konkrétního jste věděl o Plzni?
Moc toho nebylo. Asi jako každý vím, že je ve městě světoznámý pivovar. K tomu jsem si našel nějaké zajímavosti, teď však budu mít šanci poznat Plzeň víc.

Z plzeňských hráčů jste předtím nikoho nepotkal?
Ne, blíž se s nikým neznám, ale to se nyní rychle změní. Vím, že v mužstvu jsou kluci, kteří byli na olympijských hrách, na mistrovství světa. Je tu silný tým.

Ilustrační foto
Herní testy pokračují. Indiány čeká odveta s Motorem