Čtvrtfinále extraligového play-off mají hokejisté Škody Plzeň dávno jisté, ale až poslední 52. kolo základní části rozlouskne zbývající otazníky.

Třetí nebo čtvrtí? Olomouc nebo Kometa Brno?

Škodovka po úterní prohře v Litvínově sice vypadla z boje o první místo, aktuální třetí příčku však musí ještě hájit

Stačí málo.

Indiáni se v pátek od 18.00 hodin utkají doma s Karlovými Vary, už jistým účastníkem play-out. A pokud v derby získají alespoň bod, udrží třetí příčku bez ohledu na výsledek pronásledovatelů z Hradce Králové.

Plzeň by se tak ve čtvrtfinále play-off utkala se šestou Olomoucí.

Čtvrtý Mountfield potřebuje k posunu výš nutně vyhrát za tři body na ledě posledních Pardubic a doufat, že Škodovka vyjde zkrátka. Jinak Hradec na úvod vyřazovacích bojů narazí na šampiony posledních dvou sezon Kometu Brno, kteří skončí pátí.

Což nejsou zrovna lákavé vyhlídky.

V Plzni však možné spekulace odmítají. „Vůbec neřešíme, který ze soupeřů by byl v play-off hratelnější. Doma chceme Energii porazit. O to víc, že minulé dva zápasy nám nevyšly a před play-off se chceme naladit vítězstvím,“ prohlásil útočník Miroslav Indrák.

Porážku v Litvínově přičítá ústupu od přímočaré hry, která Škodovku zdobila ve šňůře devatenácti zápasů, v níž jen jednou nebodovala.

Bratři Forejtové jsou v nominaci na prestižní mítink

„V Litvínově jsme sice měli převahu, ale chyběl nám důraz před bránou, soupeřovou i tou naší. V úvodu jsme šestkrát vystřelili, soupeř dvakrát a vedl 2:0,“ vrací se Indrák k duelu s Vervou. „V útoku se to snažíme vykombinovat až do brány, jenže musíme hrát jednodušší hokej a víc se tlačit za gólem. To bude platit i v play-off,“ říká v zápasech zdravě drzý forvard, který si zatím ve 43 startech v sezoně připsal devět gólů a čtyři asistence.

Na absenci řady zraněných v čele s oporami Janem Kovářem a Petrem Strakou však Indrák tři prohry v minulých čtyřech utkáních svádět nechce. „Jasně, že nám Kovy se Stráčou chybějí, a věříme, že v play-off už budou hrát. Ale teď to musíme zvládnout bez nich,“ zdůrazňuje.

Před sebou má devátou sérii soubojů kdo s koho, na play-off však zatím nemyslí.

„Teď se soustředím na derby, pak přijde pár dní bez hokeje, trénink a jdeme na to,“ usmívá se útočník.

CO JE VE HŘE

V první čtvrtině základní části sice Škodovka v Karlových Varech prohrála, ale další dva souboje ovládla, a pokud v dnešním derby získá alespoň bod, bez ohledu na výsledek čtvrtého Mountfieldu uhájí třetí místo. V play-off by tak narazila na šestou Olomouc.

Na Valše se běžel PanorKros.
Na Valše se běžel PanorKros

Ať už Plzeň skončí po základní části třetí nebo čtvrtá, čtvrtfinále rozehraje dvěma zápasy doma, a to v pondělí 18. a v úterý 19. března.

Na marodce Indiánů zůstává dál sedm hráčů včetně Jana Kováře a Petra Straky. Kovář se Strakou, stejně jako Vojtěch Němec a Peter Čerešňák, by mohli naskočit už do čtvrtfinále play-off

Plzeňský kapitán Milan Gulaš sahá po titulu nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího střelce soutěže. Tabulku produktivity vede Gulaš se 60 body (29 gólů + 31 asistencí) o čtyři body před libereckým Markem Kvapilem (24 + 32). A 29 zásahů drží Gulaše v čele střelců. Kvapil s brněnským Petrem Muellerem na dalších místech mají na kontě o pět gólů méně.