Souboj měli dobře rozehraný, od 6. minuty vedli, ale druhý gól nepřidali a hosté potom ve třetí třetině nepříznivé skóre třemi góly během pěti minut otočili ve svůj prospěch. Škodovka přes porážku zůstala na třetí příčce tabulky a už zítra se znovu představí na svém ledě. V HM Areně se od 16.30 hodin střetne s třineckými Oceláři.

Utkání přitom Plzeň začala náporem, důrazně se tlačila před branku soupeře, což neunesl hostující gólman Růžička a jen po 125 vteřinách hry opustil nuceně bojiště.

Po akci čtvrtého plzeňského útoku vznikla před boleslavskou svatyní skrumáž, hráči se snažili dotlačit puk do brány a atakovaný gólman reagoval údery lapačkou.

„Viděl jsem, že v brankovišti je volný puk a snažil jsem se ho zasáhnout, jenže jsem ho minul a zajel i do gólmana. Načež jsem dostal asi tři rány. Ani nevím od koho," popsal situaci obránce Jeřábek.

Zatímco plzeňský bek inkasoval dvě minuty, brankář Růžička byl vyloučen na pět minut plus do konce zápasu a jeho místo zaujal náhradník Rittich.

Aby se to nepletlo – domácí strážce Machovský následně vyhodil puk mimo kluziště a Indiáni hráli ve třech proti čtyřem. Oslabení ale ubránili a záhy poté už vedli.

Skóre otevřel v přesilovce svou 22 trefou v sezoně střelec Kubalík po načechrané pobídce Kracíka, který včera hrál 400. zápas v extralize. Vzpomínat na něj ale nebude rád. „Osobní statistiky si nevedu, takže jsem o jubileu ani nevěděl. Rozhodně ale měl zápas dopadnout lépe," říkal zkušený centr po boji.

Plzeň si totiž dál udržovala herní převahu. „Měli jsme i další šance, jenže druhý gól jsme nedali," litoval Kracík.

Hosté hrozili jen z ojedinělých brejků. Jako v 11. minutě při drzém průniku Hyka. Nebo těsně před koncem třetiny z brejku Klepiš. Na Machovského zkusil kličku do bekhendu, ale gólman vystřelil beton a zabránil gólu.

Plzeň vstoupila lépe také do druhé třetiny, ale Moravčík ani Poletín se neprosadili a hosté vycítili svou šanci. „Přidali jsme na pohybu i na důrazu," říkal boleslavský trenér Marian Jelínek.

V prostřední části se Středočeši ještě neprosadili, zato v úvodu třetí části jim k tomu stačilo pět minut.

To nejprve dvakrát skóroval Lenc. Nejdřív v přesilovce využil chybné rozehrávky domácích a prostřelil Machovského. A o tři minuty později zúročil při signalizované výhodě pas Klepiše. Ten potom sám v převaze pět na tři zpečetil výhru hostů.

Ačkoliv do konce utkání v té chvíli chybělo ještě čtrnáct minut, Škodovka se už k vážnějšímu ohrožení Ritticha nedostala. A to ani v závěru při hře bez brankáře.

„Doma jsme chtěli potvrdit dvě předchozí vítězství u soupeřů, ale znovu se nám nepovedlo udržet koncentrovaný výkon celých šedesát minut. Soupeři jsme tak dovolili otočit zápas," přiznal Ladislav Čihák. „Hosté už potom výborně bránili a náskok si pohlídali. Zápas si musíme rozebrat a v nedělním utkání s Třincem předvést lepší výkon," prohlásil plzeňský asistent.