Vedoucí tým soutěže už zase trénuje na vrchol domácí sezony – závěrečná tři kola základní části a následné play-off.
„Dlouhá přestávka dává ještě šanci zapracovat na kondici. Před play-off to už bude víc o souhře a taktice,“ uvedl plzeňský trenér Ladislav Čihák.

Při tréninku také hráče nijak nešetřil.

„V play-off běží zápasy rychle po sobě a my se na to musíme připravit,“ zdůraznil kouč.

Ve středu Indiáni odjedou do Švýcarska a trénink v horách si extraligový lídr zpestří startem na All Saints Cupu ve Svatém Mořici. Do Alp ale vyrazí bez řady hráčů základní sestavy.

„Prostor dostanou hráči, kteří běžně tolik nehrají stejně jako kluci z juniorky,“ uvedl Čihák.
Ve Švýcarsku se musí obejít bez olympioniků Tomáše Mertla, Petra Čerešňáka i smolaře Milana Gulaše, který se zranil a z Pchjongčchangu se vrací domů.

Chybět bude také brankářská jednička Miroslav Svoboda, kterého čeká start na All Stars Cupu v Bratislavě. Trio David Kvasnička, Petr Eret a Jakub Pour si zase plní povinnosti v české devatenáctce.
„Chtěli jsme, aby ti mladí kluci jeli s námi. Přece jen bojují o místo v týmu, jenže reprezentace má přednost,“ vysvětloval Čihák.

Do sestavy Škodovky se naopak po zranění vrací zkušený obráce Petr Kadlec.
„Trénují už také Míra Preisinger s Davidem Stachem, ale ti stejně jako Lukáš Pulpán zůstávají ještě doma,“ doplnil trenér výčet marodů.

Hokejový turnaj se ve Svatém Mořici koná na počest dvou olympiád, které známé středisko hostilo v letech 1928 a 1948.
Pro přiblížení oněch časů se zápasy budou hrát na nekrytém stadionu.
„Je to jiné než v hale. Může foukat, sněžit a rozhodně bude zima. I tak to vnímám pozitivně. Soupeři nás prověří, navíc zvlášť mladí kluci uvidí, jak se žije na západ od nás,“ prohlásil Ladislav Čihák.
Na hokej pod širým nebem jsou zvědavi také hráči.

„Něco takového jsem zažil snad někdy v žácích. Teď to bude v Alpách, tak uvidíme, co nás čeká,“ řekl obránce David Sklenička. „Asi to bude chtít si vzít nějakou vrstvu oblečení navíc,“ podotkl.
A připustil, že začít trénovat po pěti dnech volna není snadné. „Jenže nám jde o Prezidentský pohár a hlavně chceme uspět v play-off. Což bez přípravy nejde,“ je si vědom Sklenička.

Do All Saints Cupu vstoupí Plzeň ve čtvrtek večer v půl osmé zápasem s Luganem. S aktuálně čtvrtým týmem nejvyšší švýcarské ligy se Škoda střetla už před dvěma roky v Lize mistrů. Potom v sobotu Indiáni narazí na jednoho z dvojice EHC Kloten, Red Bull Mnichov.

Ve Svatém Mořici se odehraje také zápas hokejových legend, do něhož zasáhnou Martin Straka a Tomáš Vlasák.