Po Spartě a Komětě Brno zničili v neděli škodováci před svým publikem chomutovské Piráty 6:2 a s rokem 2012 se loučí jako nejlepší tým extraligy. Indiáni po 35 kolech vedou tabulku o deset bodů před druhým Zlínem.

Naopak Severočechy nedělní porážka přimáčkla zpět na dno extraligového pořadí.

Hokej, fotbal, házená, to už něco znamená, připomněli fanoušci bouřlivým skandováním, že Plzeň aktuálně v Česku vévodí nejpopulárnějším kolektivním soutěžím.

V 9. minutě otevřel skóre v početní výhodě zblízka domácí Kratěna, vybídnutý Kovářem, který se prokličkoval až před chomutovského strážce Hanuljaka. Už předtím ale jeho protějšek Svobodu pozlobil štiplavou ranou po brejku hostující Frolík.

Inkasovaný gól paradoxně ještě zvýšil chomutovské aktivity, ale plzeňský brankář odolával. Vykopl ránu Zálešáka, do bezpečí vyrazil i pokus Hromase a celkem v první třetině Svoboda kryl 13 ran. Jen Rýdlovu střelu zastavila tyčka.

Méně vytížený Hanuljak tolik štěstí neměl.

Třináct vteřin před první pauzou nabil Vlasák křižnou přihrávkou rozjetému Gulašovi, který puk bez přípravy zdvihl pod břevno. A hned po přestávce udeřili Plzeňští podruhé. Kapitán Straka objel hostující klec a jeho pobídku uklidil do sítě Vlasák. V ten moment se zdálo, že výhře Plzeňských nestojí nic v cestě. Hosté ale byli jiného názoru. Hanuljaka v brance vystřídal Kostúr a Piráti dokázali laxnější přístup domácích potrestat.

„První dvě třetiny byl náš výkon špatný. Každý si do hry přidával něco svého, věci navíc a byl z toho zmatek. Jak lehce jsme náskok získali, stejně snadno jsme ho málem zase ztratili," uznal po utkání domácí asistent Michal Straka.

Před polovinou zápasu se totiž ujala akce bývalých plzeňských hráčů. Pulpánova kolmice našla rozjetého Krafta a ten střelou mezi Svobodovy nohy snížil. A v 31. minutě vstřelili hosté kontaktní gól. V přesilovce se zblízka napodruhé prosadil Hřebejk.

„I potom jsme měli pár dobrých šancí utkání ještě víc zdramatizovat, ale ukázal se rozdíl v pohodě obou týmů. Našim hráčům v zakončení chyběl patřičný klid," litoval chomutovský asistent Jaroslav Liška.

Plzeňští kromě herních kvalit ukázali znovu i svou další velkou přednost. Nezlomnost. V poslední třetině zvýšili obrátky a místo dramatu nachystali svým příznivcům exhibici.

„O druhé pauze jsme v kabině trochu zvyšovali hlas. Kluci si výtky vzali k srdci a pak už předvedli hokej, který nás drží v popředí soutěže," ocenil zlepšení výkonu Michal Straka.

Ve 44. minutě nejprve Pletka v početní výhodě ztečoval mimo dosah Kostúra ránu St. Pierra od modré. A sedm minut nato se blýskl parádní trefou znovu Gulaš. Gólmana prostřelil nad rameno z hodně ostrého úhlu, téměř z úrovně brankové čáry.

„Jsem rád, že se daří mně i týmu. Je příjemné být v čele soutěže, ale pořád je před námi ještě spousta zápasů," bránil se chvále plzeňský ostrostřelec. Své 27. narozeniny oslavil dvěma góly. Třetí prý ani dát nechtěl. „Už jen narozeniny mě přijdou na pěkné peníze a dát k tomu hattrick, tak mě kluci stáhnou z kůže," žertoval po boji nyní autor 25 gólů.

Účet zápasu znovu v přesilovce uzavřel rovněž druhým zásahem Pletka.

Extraligový lídr si tak může v klidu vychutnat změnu letopočtu. „Nic bouřlivého to nebude. Spíš se těším, že budu zase chvíli doma s rodinou," říkal Gulaš.

Do roku 2013 vstoupí Plzeň v pátek zápasem v Českých Budějovicích.