Plzeňští naposledy v nedělním večeru zničili českobudějovický Mountfield na jeho ledě 4:1, pošesté v řadě bodovali a v extralize se po deseti kolech drží na čtvrté příčce jen čtyři body za vedoucí Kometou Brno.

Cesta k vítězství na jihu Čech byla pro Škodovku po přestálých dramatech konečně přímočará.

„Odehráli jsme dobrý zápas a k zasloužené výhře jsme se dostali bez větších zádrhelů," vyhlásil také po boji plzeňský trenér Milan Razým.

Jeho svěřenci v duelu s momentálně tápajícími Jihočechy využili dvakrát početní přesily a gól dali i v oslabení. To se v závěru první části utrhl do brejku Ondřej Kratěna a s přehledem zvýšil vedení hostů na 2:0.

Předtím hned v první přesilovce střetnutí skóroval Jozef Balej a třetí trefu rovněž v přesile pak v druhém dějství přidal Václav Pletka.

„Přesilovky nám v posledních zápasech nešly. Proto jsme před soubojem v Budějovicích pozměnili složení speciálních formací a obě řady se gólově prosadily," těšilo Razýma.

„Škoda jen, že tomu chyběla třešnička v podobě nuly pro Marka Mazance, který v brance zastoupil Tuukku Raska. Ten se po třech odchytaných zápasech cítil unavený," vysvětloval kouč absenci finské posily z Bostonu.

„Výkon Tuukky sice každým utkáním rostl, tým podržel, ale do extraligy skočil po dlouhé pauze rovnýma nohama," připomněl Razým. „Alespoň se tak do branky dostal ´Mazi´"

Neprůstřelnost jednadvacetiletého Mazance v nedělním zápase skončila teprve v jeho závěru.

Naopak brankový účet na straně vítězů podtrhl krátce po druhé pauze jiný plzeňský mladík Jakub Jeřábek.

„V útočné třetině jsem vystihl rozehrávku domácího beka, vlétl do toho a šel na bránu," popisoval obránce, jak vstřelil svůj první gól v probíhající extralize. „Jsem rád, že mně to tam konečně spadlo," ulevilo se Jeřábkovi.

„Výhra za tři body venku je cenná, ale Budějovice se trápí a nedokázaly nás dostat pod výraznější tlak," uznal obránce. „O to víc se těšíme na čtvrtek."

To se Plzeň střetne od 18.30 hodin před vyprodanou ČEZ Arenou s kladenskými Rytíři v čele s Jaromírem Jágrem.