Je totiž pátek a v plzeňské ČEZ Areně se v rámci třináctého kola hokejové extraligy strhne bitva dvou celků v nesnázích.

Škodovka hraje od půl šesté s Vítkovicemi a oba celky potřebují kyslík.

Víc celek z Ostravy, který naposledy v úterý padl před vlastním publikem s Mladou Boleslaví 1:4 a kousal šestou prohru v řadě.

Vítkovice jsou v tabulce s dvanácti body na dvanácté příčce a v ambiciózním klubu to vře.

Přece jen jsou tu zvyklí na jiné pozice, než je třetí od konce. Židle pod Peterem Oremusem a Romanem Šimíčkem se kývají, ale zatím mají trenéři dál důveru.

V klidu však nemohou být ani na západě Čech.

Škodovka po dvou výhrách ztratila doma zápas s Olomoucí a v úterý sice v Pardubicích dlouho sahala alespoň po bodu, ale minutu před koncem se vlastní chybou o šanci na cenný zisk připravila.

To rozpálilo trenéry, ale také šéfa klubu Martina Straku.

„Oprávněně nás seřval, byla to hloupá chyba, navíc v závěru, takže bolela dvojnásobně," přiznal útočník Michal Dvořák.

Do plzeňské ofenzivy naskočil po vypršení třízápasového trestu a v Pardubicích se blýskl gólem i asistencí.

Škodovka ale stejně souboj prohrála 2:3 a momentálně je s odloženým zápasem k dobru v extralize desátá. Jen o bod před svým dnešním sokem z Ostravy.

„V Pardubicích jsme to podělali. Škoda, protože náš výkon byl o dost lepší než předtím doma proti Olomouci," ohlédl se ještě za úterním soubojem Michal Straka.

„Dostali jsme tvrdou ránu, ale nesmí nás to srazit. Doma jsme poztráceli už příliš bodů a rozdávat další nechceme," zdůraznil asistent trenéra. „Ani Vítkovice na tom nyní nejsou dobře a toho bychom měli využít."

Do sestavy Plzně se dnes vrátí americký útočník Ryan Hollweg, jemuž výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje po odvolání snížil disciplinární trest za faul na slávistu Tomáše Vlasáka z deseti na sedm zápasů. Ale také uzdravený štírek Miroslav Indrák.

Otazník zato visí nad startem Nickyho Johnsona a kapitána Ondřeje Kratěny, kteří kvůli zranění nedohráli zápas v Pardubicích.

Plzeňští trenéři navíc zvažují střídání stráží v brance, kde by Matěje Machovského mohl poprvé v sezoně nahradit Lukáš Mensator.

„Pokud by to klaplo, budu pochopitelně rád. Mates (Machovský) chytá výborně a je těžké se dostat do branky," uznal Mensator.

„Na minulé zápasy nemůžeme myslet, soustředit se je třeba na to, co přijde," řekla plzeňská dvojka.

Změny chystají také na vítkovické straně. „Nebudu je konkretizovat, nicméně je potřeba už skončit s prohrami, a to i za cenu možná překvapivých kroků. Ale kteří hráči s námi do Plzně nejedou, to si nechám pro sebe," sdělil trenér Oremus.

Pro Plzeň půjde o první díl domácího dvojboje.

Už v neděli se Škodovka utká na úvod druhé čtvrtiny základní části v ČEZ Areně s favorizovanou Spartou.