V druhém souboji semifinále proti Slavii také Indiáni v pražské O2 Aréně vyválčili výhru 1:0 a stav série před odvetami v Plzni srovnali na 1:1. Další zápasy se na západě Čech hrají zítra a v pátek.

„Jsme spokojeni už proto, že první utkání v Praze se nám příliš nepovedlo. Chyběly věci, které k play-off patří. Lepší pohyb, nasazení a touha po vítězství. To jsme tam museli vrátit," říkal Michal Straka.

A povedlo se.

„Přidali jsme v bruslení, svižněji jsme přecházeli střední pásmo, ale ožila i střídačka," hledal asistent trenéra největší změny oproti prvnímu zápasu, který Indiáni v Praze prohráli 0:3.

„Hráči si sice mysleli, že jejich nedělní výkon nebyl tak špatný, ale u videa jsme je přesvědčili o opaku," tvrdil Michal Straka.

V pondělním večeru se Plzeň povzbuzovaná u soupeře znovu značným počtem fanoušků ujala vedení už ve 4. minutě parádní brankou.

To se do brejku utrhl žolík v sestavě hostů, v play-off debutující Jan Schleiss.

„V noci nám došlo, že nám jeden útočník bude chybět a Honza byl pro nás jasnou volbou," řekl Michal Straka.

A Indiáni dokázali těsný náskok nakonec i se štěstím uhájit.

„Zvlášť ve druhé třetině mi puk létal kolem nohou a občas, jako při náhodné střele Poletína z dálky, při mně stáli všichni svatí," uznal plzeňský gólman Marek Mazanec.

V pondělí zlikvidoval 27 střel soupeře.

Jedenadvacetiletý strážce indiánské svatyně udržel čisté konto v play-off poprvé v kariéře. A do extraligové historie se Mazanec mohl zapsat ještě výrazněji.

V závěru, kdy Slavia hrála přesilovku a ve snaze o vyrovnání přesilu navíc umocnila odvoláním brankáře, Mazanec málem skóroval.

Napálil puk napříč kluzištěm a jen těsně minul opuštěnou slávistickou klec.

„Nevím, kolik chybělo. Půl metru nebo metr, ale důležitější je, že jsme vyhráli a máme zase více klidu," sdělil jeden z plzeňských hrdinů.

Škodovka totiž odehrála obě semifinále ve značně oslabené sestavě.

Bez šestice hráčů.

Kromě Jozefa Baleje, který se zotavuje po operaci ruky, chyběli v modrobílém týmu i další pomlácení útočníci Ondřej Kratěna s Václavem Pletkou. Mimo hru byli obránci Jiří Hanzlík a Tomáš Frolo, ale rovněž distancovaný rváč Ryan Hollweg.

„Přece jen nějaký čas uplynul. Kluci to zkoušejí, takže uvidíme," řekl optimisticky Michal Straka. „Absence hráčů je znát hlavně v našich přesilovkách. Ty nám zatím nejdou a přitom v soubojích se Slavií to bude jeden z klíčů k úspěchu," prohlásil asistent trenéra.

„Slavia má výborně zažitou obranu středního pásma a venku hraje dokonce lépe než doma," připomněl asistent. „I na vlastním ledě tak bude důležité vstřelit první gól," nechal se slyšet Michal Straka před nadcházejícími odvetami.