Na první místo se modrobílí vyhoupli po pátečním vítězství, kdy před vlastním publikem zdolali Třinec 4:2 a Oceláře vystřídali na vedoucím postu.

Na sestřelení lídra se v duleu 13. kola výrazně podílel gólman Tuukka Rask, který kryl 32 střel soupeře. Dařilo se i řadě Jana Kováře. Nejenže vymazala elitní třinecký útok v čele se snajprem Martinem Růžičkou, ale zařídila i tři ze čtyř gólů vítězů.

Klíčové momenty parádní hokejové bitvy se odehrály už v úvodní třetině.

Balej, který v Kovářově lajně nahradil zraněného Kratěnu, mířil na začátku ještě vedle, ale hned poté přišel první velký okamžik této formace. To do třinecké sítě zametl puk zblízka volný Pletka, kterému zpoza branky ideálně nabil právě Balej.

A v 11. minutě už vedli škodováci o dva góly. Na pobídku Jeřábka si najel Kovář prosmýkl se středem hřiště a brankáři Hamerlíkovi nedal šanci.

Potřetí se Plzeňští prosadili v početní výhodě, kdy střelu obránce Ševce od modré ztečoval do černého Balej.

„Doma body nerozdáváme, tak proč by to mělo být proti Třinci jiné," divil se po boji Martin Ševc. „Jaké to bylo bránit Bonkovu řadu s Růžičkou? Já myslel, že oni bránili nás," žertoval bek, kterému ale příští týden končí hostování v Plzni a odejde do Švédska. „Věřím, že kluci si pozici lídra užijí co nejdéle. Že už jí nepustí," říkal.

Výraznou osobností vítězů byl v pátek znovu také Rask.

Gólman Bostonu jen v první třetině kryl třináct střel hostů a ještě častěji skandovalo publikum jeho jméno v prostřední části, kdy Oceláři zvýšili svůj tlak. Jenže Rask se přelstít nedal. Hned v úvodu třetiny kryl nájezd Peterka, proti ráně Klimenty vytasil bleskově lapačku a poradil si i s brejkem Varadi.

„První třetinu jsme nezvládli, ale pak jsme srovnali hru, vytvořili si šance, ale ty pochytal vynikající brankář domácích," uznal třinecký asistent Pavel Janků.

Umocnit plzeňský náskok mohl znovu Balej, ale v šanci byl přidržen a následně neproměnil ani nařízené trestné střílení.

V úvodu poslední třetiny vyslal Rask do brejku Martina Heřmana, ale ani ten neskóroval. Hostující Bonk pak sice obral čaroděje v plzeňské svatyni o čisté konto, ale Západočeši si jen po 40 vteřinách vzali třígolový náskok zpátky.

Vlasák svůj rychlý průnik ještě nezakončil, ale Straka prostrčil odražený puk na Gulaše a jeho trefa měla tříbodovou pečeť.

„Jsem spokojený s bodovým ziskem, ale i s předvedenou hrou," pochválil tým trenér Milan Razým. „Zápas jsme dobře začali a od stavu 4:1 jsme si vítězství už hlídali," říkal kouč.

V samém závěru ještě Adamský stoprvním gólem v kariéře zmírnil porážku Ocelářů, ale to už plzeňskou arenou dunělo: Tak jsme první, no a co.

„Je to příjemné se pohybovat v popředí průběžného pořadí, ale ještě víc těší posbírané body," uvedl Razým.

Plzeňští během první čtvrtiny základní čtvrtiny vybojovali 28 bodů. „To je víc, než jsme plánovali, ale v neděli začíná další čtvrtina a jedeme zase od nuly," stanovil cíl trenér.

Do druhé části vstoupí Indiáni v neděli v Litvínově.

HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. Pletka (Balej), 11. Jan Kovář (J. Jeřábek, Pletka), 18. Balej (Ševc, Martin Straka), 50. Gulaš (Vlasák, Martin Straka) – 50. Bonk (Zíb), 60. Adamský. Rozhodčí: Hodek, Pešina – D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 5713.