Ve středu totiž Plzeňští skolili v Ústí tamní Lvy 5:2 a tříbodovým ziskem navázali na stejně cennou výhru doma proti Kladnu ještě před reprezentační přestávkou.

A v tabulce je Lasselsberger už na čtvrté příčce, což je pro tým rekord sezony.

„V Ústí jsme sehráli solidní utkání, i když nějaké chybičky tam byly. Kluci mají sice víc sil, ale zase jim chybí zápasový dril,“ říkal trenér Jiří Kučera.

Mužstvo chválil hlavně za výkon v první polovině duelu. Pzeňští totiž v první třetině rozvlnili síť nejhoršího celku extraligy hned třikrát. „Pak jsme ale začali být příliš pasivní a mohli jsme na to doplatit,“ upozornil kouč.

„Naštěstí nás v těch chvílích podržel gólman Málek. Třeba za stavu 3:2 při přesilovce, kdy nám soupeř ujel do brejku, kryl jistý gól.“

A připomněl i roli Tomáše Divíška. „Jeho gól na 4:2 byl rozhodující. Jako správný kapitán vzal zodpovědnost na sebe,“ tvrdil Kučera.

Věří, že tým by se mohl na vítězné vlně udržet i dnes proti aktuálně desátému Znojmu. Ačkoliv Moravané s vůdcem Jiřím Dopitou míří na západ povzbuzeni středeční výhrou nad Vítkovicemi 3:0. „V týmu soupeře je řada osobností, výborný gólman, ale obojí máme také,“ prohlásil Kučera.

Plzeň na domácím ledě zatím vždy bodovala, i když třeba Znojmo tu poprvé v sezoně přemohlo až v nájezdech.

V sestavě Lasselsbergeru bude chybět potrestaný obránce Jan Dresler. Nejistý je start útočníka Jaroslava Kracíka, který si proti Ústí pohmoždil rameno.

Vampola je dál při chuti

O reprezentační pauze léčil bolavá třísla, přemáhal nemoc. Do boje však útočník Petr Vapola naskočil ve středu s obvyklou silou. Dal gól a na další dva přihrával. A i proto Plzeň vyhrála v Ústí 5:2.
Jak těžké bylo zvládnout střetnutí s týmem, který se snaží odpoutat z poslední příčky?
Těžký? Každý zápas po pauze bývá ošidný. Mužstva naberou nové síly, ale my jsme chtěli v Ústí vyhrát , získat tři body, což se nám povedlo.
Vy jste k tomu výrazně přispěl.
Důležitá je hlavně výhra a moje tři kanadské bodíky jsou něčím navíc. I když je to fajn. Vůbec naší řadě (Důras, Vampola, Laš – pozn. aut.) se dařilo. Dali jsme tři góly a žádný neinkasovali. Ovšem třeba klíčový pro vývoj zápasu byl gól Tomáše Divíška na 4:2. Definitivně nás uklidnil.
Vedli jste už o tři góly, ale ještě jste se museli bát o výsledek…
Náskok nás malinko ukolébal a domácí snížili na rozdíl gólu, snažili se, ale my jsme jejich tlak ustáli.
Blíží se Vánoce, ale zároveň dál běží extraliga. Jde to dohromady?
Vánoce jsou o pohodě a k tomu potřebujeme být úspěšní na ledě. Třeba dnes proti Znojmu bereme jen vítězství a uspět chceme i ve Varech.

Hokejový klub přispěje na dobrou věc

Dnešní zápas se Znojemskými orly má vedle hokejového náboje i charitativní podtext. Část výtěžku ze vstupného bude spolu s finančním příspěvkem hráčů a vedení klubu věnována Nadaci pro transplantace kostní dřeně v Plzni. Symbolický šek převezme primář MUDr. Vladimír Koza po skončení utkání.

„Protože na světě nejsou jen příjemné záležitosti a zvláště čas Vánoc nutí k zamyšlení víc než jindy, rozhodli jsme se pomoci dobré věci i my,“ uvedl prezident plzeňského klubu Tomáš Král. „Rádi bychom v podobných akcích pokračovali i dále,“ pokračoval Král, potěšený zvlášť přístupem hráčů. „Do dnešního dne mezi sebou vybrali částku 40 000 korun. Peníze věnuje i vedení klubu a k tomu se přidá určitá část ze vstupného,“ prohlásil Tomáš Král.