To Škodovka hostí Olomouc, zatímco liberecký tým jede do Vítkovic (zápasy začínají v 17.20). Jisté už nyní je, že pokud by Plzeň musela do předkola, bude to z páté pozice.

V Hradci plzeňský uragán udeřil naplno hned v první třetině. Už v čase 3:05 prostřelil Lukeše téměř z nulového úhlu Gulaš. Gólman se musel červenat, ale v dalším průběhu svůj poklesek nesčetněkrát napravil.

Plzeňští byli v ofenzivě hladovější a Lukeš byl pod palbou. Malátovu ránu zblízka vytěsnil lapačkou, šancí hostů ale dál přibývalo.
Strakův bekhend po nájezdu už propadl za gólmana, puk však z brankové čáry v poslední chvíli ještě odpálil Pavlík. Což potvrdila konzultace s videem a dál platilo vedení hostů 1:0.

Z ojedinělého protiútoku se do šance dral hradecký Perret, byl stažen k ledu, ale Smoleňák v nařízeném trestném střílení na Frodla nevyzrál.

Důležitý moment.

Hradečtí Lvi pak zkoušeli vstřelit kontaktní gól, Indiáni ale jejich snahy zase rychle zmrazili. Zblízka se prosadil Eberle a ani ne minutu poté už na 3:0 zvýšil po rychlém protiútoku Kodýtek.

V druhé části sice domácí nabuzení trenérem Růžičkou přidali, jenže naráželi na bojovného soupeře a dál jistého Frodla.
Veselého ránu stopl plzeňský gólman lapačkou a v půlce zápasu skvěle vychytal Sklenáře v nájezdu.

Ale hosté se nesoustřeďovali jen na bránění luxusního náskoku. Před Lukeše se šikovně protáhl Gulaš, ale cíl ještě přestřelil a v oslabení neskóroval po nájezdu ani rychlonohý Straka. Ale v čase 34:01 v přečíslení po Strakově pobídce přidal čtvrtý zásah do odkryté branky Malát, když krátce předtím se Frodl blýskl proti Irglově zakončení.

A když pak v početní výhodě po Musilově přihrávce kapitán Gulaš svým druhým gólem v utkání upravil stav na 5:0, bylo jasné, že se ve zbytku času bude hrát už jen o konečnou podobu skóre a čisté konto plzeňského gólmana.

Frodl dál likvidoval pokusy soupeřů, snažících se o čestný zásah. V závaru skvěle kryl bekhend Lva a když mu za záda pronikla střela Růžičky mladšího, zasáhl na brankové čáře některý z obránců. Domácí ale přes nepříznivé skóre v útočné aktivitě nepolevovali. V čase 50:52 snížil Pilař a následně se trefil i Veselý. Plzeň už však nějaký obrat nepřipustila a odvezla si domů cenné tři body.

Giant liga. Ilustrační foto.
Na kole se síťovkou? Jak (ne)mohou trénovat cyklisté

Mountfield HK – HC Škoda Plzeň 2:5 

Třetiny: 0:3, 0:2, 2:0. Branky a nahrávky: 51. R. Pilař (Kevin Klíma, Kelly Klíma), 55. J. Veselý (Lev, Smoleňák) – 4. Gulaš (V. Lang, P. Musil), 15. Eberle (Dočekal), 16. Kodýtek (Rob, Budík), 35. Malát (Straka, Kvasnička), 39. Gulaš (Kodýtek, Budík).

Rozhodčí: Pražák, Obadal – Zíka, Šimánek.

Vyloučení: 2:5.

Využití: 0:1.

Střely na branku: 37:28.

Bez diváků.

Mountfield HK: Š. Lukeš – F. Pavlík, Nedomlel, Graňák, Šalda, Gaspar, Čáp, Kukla – Jergl, Kevin Klíma, Perret – M. Zachar, V. Růžička, J. Sklenář – J. Veselý, Lev, Smoleňák – Kelly Klíma, Koukal, R. Pilař. Trenéři: V. Růžička st., Branda a Kočí.

HC Škoda Plzeň: Frodl – Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička, L. Kaňák, V. Lang, Vráblík – Gulaš, Mertl, P. Musil – Rob, Kodýtek, Suchý – Malát, Kracík, Straka – Eberle, Přikryl, Dočekal. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Od začátku jsme tahali za kratší konec, neměli  jsme pohyb ani tempo. Soupeř nás první třetinu jednoznačně přehrával, nestačili jsme v soubojích a byli všude o krok pozadu. Plzeň byla   rychlejší, silnější v soubojích, držela se na kotouči, byla dravější a chtěla zápas víc vyhrát. To rozhodlo. Pak jsme se trošičku probrali ve třetí třetině, ale to je za stavu 0:5 proti takovému mančaftu, jako je Plzeň,  samozřejmě pozdě.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Zápas mi trochu připomněl ten první v sezoně, co jsme tu hráli v prosinci. Výborně jsme začali a převahu v první třetině jsme vyjádřili i brankově. Ve zbytku zápasu jsme ale měli  mraky oslabení, což mělo svůj podíl na tom, že aktivita byla spíš na straně domácích. Pořád jsme ale byli nebezpeční a vytvořili jsme si  pětigólový náskok. Výborně chytal také Dominik Frodl, který nás držel a předvedl   spoustu těžkých zákroků. Ke konci jsme si hráli s pukem trochu víc, než bylo záhodno, a domácí  ještě výsledek korigovali. “