Energie druhé derby hokejového západu v sezoně vyhrála v Plzni 4:2 a v derby tak oplatila soupeři jeho předchozí úspěch z lázní.

Urputný, jako už tradičně, takové byl včerejší duel 17. kola extraligy. Bitva na ledě i v hledišti. Mezi oběma tábory létaly nevraživé pozdravy. Rusáci nebo táhněte za Ural znělo třeba z modrobílého kotle. Nenávidíme Plzeň, odpovídali jejich protivníci. Tvrdě se do sebe pustili i aktéři extraligového zápasu.

Neudělat chybu, nenechat soupeře rozjet, pustit ho do šance.S tím vstoupili do souboje hokejisté Energie. Přesto polovinu zápasu tahali za kratší konec. V 11. minutě proměnil přesilovkovou kombinaci ve vedoucí gól plzeňský Vlasák a více práce měl i potom Mensator v brance Varů. Jenže domácí už žádnou z dalších šancí v gól nepřetavili, i když třeba Strakově bombě v přesilovce chybělo málo. A hosté se ve druhé třetině nadýchli. V 32. min totiž stáhl Smrek k ledu na Málka najíždějícího Kristka a sám postižený z trestného střílení srovnal. Nájezd zakončil trefou mezi gólmanovy betony. A v závěru dějství už hosté vedli. To dokonce v oslabení skóroval se štěstím Pech. Málek jeho střelu ještě vyrazil, ovšem puk usměrnil do sítě nechtěne vracející se Fabuš.

A trápení Plzně pokračovalo i závěrečné části. Hned v jejím úvodu se v dohrávané početní výhodě trefil Melenovský. A snahu domácích o vyrovnání potom ztrestal čtvrtým gólem z brejku Skuhravý.

V 46. minutě sice oživil plzeňské naděje Vampola, povzbuzený Lasselsber ještě zabral, ale tenhle večer mu nebylo přáno. Po sedmi domácích vítězstvích museli Plzeňští poprvé přihlížet vítězné oslavě hostů.

Nemělo to šťávu, říkal po porážce Vlasák

Po gólu Tomáše Vlasáka hokejisté Lasselsbergeru ve včerejším derby dlouho nad Karlovými Vary vedli, ale nakonec odcházeli z ledu poporážce 2:4 zklamáni.

„Ve druhé třetině jsme měli velkou šanci vstřelit druhý gól, ale místo toho jsme potom inkasovali z trestného střílení. A v naší přesilovce jsme si sami dali druhou branku. To soupeře posadilo na koně,“ našel Tomáš Vlasák rozhodující chvíle druhého západočeského duelu v sezoně.

Do třetí dvacetiminutovky tak šli domácí za nepříznivého stavu 1:2. „Chtěli jsme to samozřejmě zlomit. Jenže v našem oslabení se Vary po akci na jeden dotyk dostaly do dvoubrankového vedení a pak už nás do nějakého velkého tlaku nepustily,“ pokračoval nejproduktivnější hráč extraligy.

Výkon domácího týmu podle něj tentokrát postrádal jiskru. „Nemělo to šťávu jako zápasy před tím. Teď máme pár dní pauzu, abychom si trochu odpočinuli a další zápas zase vyhráli,“ plánoval po včerejším utkání třiatřicetiletý forvard.

Plzeňané tak poté, co utnuli v pátek na Spartě sérii nezdarů na venkovních hřištích, utrpěli paradoxně první domácí porážku v sezoně.

„Chtěli jsme ty body potvrdit, ale od druhé třetiny to z naší strany prostě nebylo ono. A po čtvrtém gólu už se s tím dalo těžko něco dělat. Kdybychom bývali dali druhého góla my, tak by se zápas asi vyvíjel jinak,“ uzavřel Vlasák.

Zdeněk Sequens