Závěr první čtvrtiny základní části extraligy měli hokejisté Škody Plzeň volnější. O víkendu nehráli, ale o to nabitější program je čeká.

Před sebou mají Indiáni šňůru čtyř domácích zápasů, kterou uzavřou příští úterý soubojem s Olomoucí. Předtím se Škodovka v neděli utká s Třincem, v pátek na úvod druhé čtvrtiny hostí vedoucí Pardubice a hned v úterý se Indiáni střetnou v předehrávce 35. kola od 17.30 hodin se Spartou (přenáší ČT Sport).

„Čeká nás extrémně silný soupeř, ale malinko by nám mohlo nahrát, že Sparta vedle extraligy hraje i Ligu mistrů, k tomu cestování, což je určitě zápřah,“ řekl před atraktivním duelem plzeňský trenér Václav Baďouček.

Oba celky jdou do předehrávky po ztrátách z minulých kol.

Sparta po třech výhrách padla v neděli doma s Kladnem 3:4 po nájezdech. Plzeň prohrála už ve čtvrtek derby na karlovarském ledě 0:3.

„Derby nám nevyšlo, gól bychom asi nedali, ani kdyby se hrály ještě dvě třetiny. Něco jsme si k tomu řekli, ale těžkou hlavu z toho nemáme,“ podotkl Baďouček.

Předtím totiž Indiáni bodovali v osmi zápasech, z toho pětkrát v řadě brali tři body a dali zapomenout na mizérii z úvodu soutěže. „Začátek nebyl dobrý, možná ani tak herně, jako výsledkově,“ souhlasil kouč.

Plzeň v úvodních čtyřech kolech porazila jen Třinec a s třemi body na kontě se držela těsně nad dnem tabulky.

A nyní?

S 22 body je Škodovka sedmá a za pátou Spartou zaostává jen o čtyři body.

„Nakopla nás bodová série, a to z první čtvrtiny máme k dobru ještě odložené utkání ve Vítkovicích. Stále tak můžeme dosáhnout na 25 bodů. Což by na čtvrtinu bylo solidní i normálně. Ale nesmíme polevit,“ zdůraznil zkušený trenér.

K vzestupu do horní půlky extraligového pořadí se Škodovka odrazila právě v minulém vzájemném souboji se Spartou v Praze. „Ačkoliv jsme vedli 2:0, byl z toho jen bod po prohře v prodloužení 3:4, ale kluci si ověřili, že mohou hrát s každým a úspěšně,“ podotkl Baďouček.

Vítězství sparťanů v nastaveném čase tehdy zpečetil švédský útočník Erik Thorell, mladší bratr Gustafa, hájícího zase plzeňské barvy. Dnes se tedy strhne znovu válka Thorellů.

Erik je zatím úspěšnější, když v 13 zápasech posbíral 18 bodů (5 gólů a 13 asistencí) a vévodí kanadskému bodování celé extraligy. Plzeňská dvanáctka Gustaf, v úvodu soutěže limitovaný zraněním v obličeji, si v jedenácti startech připsal sedm bodů (3 góly + 4 asistence).

Který z bratrů se bude smát víc v úterý večer?