Nepanikařit! Držet hlavy nahoře! Bojovat! To se lehce řekne, ale jak to provést, když v šesti zápasech získáte pouhé čtyři body.

Jako hokejisté Škody Plzeň, kteří naposledy v souboji s Olomoucí během chvíle ztratili luxusní třígólový náskok, zápas nakonec prohráli v prodloužení 5:6 a v extralize jsou dál třetí od konce. Horší než Indiáni jsou jen Karlovy Vary a Pardubice.

A tak nastal čas změn. V Plzni posílují defenzivu. Do úterního souboje sedmého kola v Mladé Boleslavi vyrukují Západočeši nově s Tomášem Slovákem, naopak Branislav Kubka plzeňský tým opustil.

Mužstvo dvou tváří

„Zatím jsme mužstvem dvou tváří. Výborný výkon střídají chvilkové zkraty, kdy kupíme chybu na chybu a soupeř nás trestá. V těch momentech nám to hoří hlavně v defenzivě a nějaká změna už musela přijít," komentoval nástup Slováka plzeňský trenér Michal Straka.

Od zkušeného beka očekává, že nejen zvedne a přitvrdí defenzivní hru Indiánů, ale že bude platný i v kabině. „Tomáš Slovák je dostatečně důrazný a tvrdý, což by se mělo projevit zvlášť před naší brankou. Zná prostředí v Plzni i náš herní systém, navíc nerad prohrává a umí tým jak povzbudit, tak seřvat," zdůraznil kouč.

„Jsem rád, že jsem zpátky. Když mě zavolal sportovní manažer Tomáš Vlasák, zda bych měl zájem, rychle jsme se domluvili. V Plzni jsem předtím zažil dva skvělé roky, teď je tu složitější situace, ale mám rád výzvy," komentoval návrat třiatřicetiletý Slovák. „Receptem na zlepšení je soustředit se vždy na nejbližší zápas a hrát na sto procent," doplnila na jaře 2013 jedna z opor Škodovky v cestě za titulem.

Těžký soupeř

V Plzni ale nespoléhají jen na jedinou změnu. „Rozhlížíme se dál, ale nechceme něco měnit za každou cenu," podotkl trenér Michal Straka.

V Mladé Boleslavi však Indiány nečeká v úterý od 17.30 hodin nic lehkého. Bruslaři získali z posledních tří utkání sedm bodů a Škodovka na ledě aktuálně šestého týmu soutěže vyhrála naposledy v listopadu 2014.

„Na to se neohlížíme. Dáváme góly, daří se nám přesilovky i hra v oslabení. To jsou pozitiva, od nichž se můžeme odpíchnout. Na obráce po návratu ze Světového poháru dohlédne zase Jarda Špaček, i to je pro nás plus," hlásí Michal Straka.

Plzni dál chybí zranění útočníci Hollweg, Preisinger a Stach.