To je efektivita. Nejméně střílející tým hokejové extraligy z Plzně znovu potvrdil, že i z mála ran dokáže uplést vítězství.

Úterní duel 21. kola v Hradci Králové vyhrála Škodovka 4:1, když o zisku tří bodů rozhodla v prostřední třetině třemi góly v rozmezí sedmi minut. Mountfield porazili Plzeňští potřetí v sezoně a posunuli se do elitní desítky.

Na úvod to nebyla žádná divočina, domácí byli ale přece jen aktivnější. Na gólmana Machovského vyslal Mountfield v první třetině 14 ran oproti čtyřem střelám soupeře, přesto od šesté minuty vedli Indiáni.

Kvasničkovo nahození od modré prolétlo chumlem hráčů za Kacetlova záda. Už předtím měl obrovskou šanci Čerešňák.

A z druhé třetiny uplynuly sotva tři a půl minuty a Indiáni, kterým chyběl zraněný kapitán Kratěna, přidali druhý gól.

Kracík objel domácí klec a zprava zakončoval Kubalík. Puk mu sjel, jenže přímo k Pulpánovi, jenž trefoval už odkrytou branku.

Před polovinou utkání si jistý Machovský připsal další výborný zákrok proti Džerinšovi a znovu úřadovali Indiáni.

Kracík za hradeckou brankou zmátl obranu a dojíždějící Svoboda jeho pobídku zúročil v třetí zásah. A 61 vteřin poté udeřili plzeňští mladíci. Rozjetý Kodýtek prostrčil puk mezi dvěma soupeři na Vracovského, který pálil nad rameno brankáře a slavil první gól v extralize.

Krásný moment.

Kacetla v domácí svatyni vystřídal Rybár.

Skóre 4:0 pro Plzeň, na střely ale i po druhé třetině vedl Mountfield. Škoda už tak skvělou statistiku pokus – gól snížila na poměr tři k jedné.

S luxusním náskokem v kapse se Západočeši soustředili už hlavně na obranu. A co plzeňskou zdí prošlo, likvidoval s přehledem Machovský.

Teprve 67 vteřin před koncem připravil brankáře hostů o šanci na druhou nulu v sezoně v přesilovce Štajnoch. Indiáni i tak potřetí v řadě brali tři body a vyhoupli se do pásma pro předkolo play-off.

„Dali jsme první gól a hlavně nám vyšla druhá třetina. Ačkoliv Hradec zkoušel s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat, tak jsme dobře bránili a zaslouženě jsme vyhráli," komentoval zápas plzeňský trenér Ladislav Čihák.

Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň 1:4 (0:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 59. Štajnoch (Jarůšek, Džerinš) - 6. D. Sklenička (Hrnka, Koreis), 24. Pulpán (D. Kubalík, Kracík), 30. T. Svoboda (Kracík, D. Kubalík), 31. Vracovský (Kodýtek, Kvasnička). Rozhodčí: Hodek, Úlehla - Gerát, D. Hynek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 4102.

Hradec Králové: Kacetl (31. Rybár) - Štajnoch, Newton, Gregorc, Dietz, Pláněk, Vydarený, Čáp - Jarůšek, Dragoun, Šimánek - Bednář, Kukumberg, Dej - Köhler, T. Knotek, Červený - R. Pavlík, Džerinš, Nedvídek, od 41. min. navíc J. Dvořák. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Plzeň: Machovský - Čerešňák, Kvasnička, P. Kadlec, Moravčík, D. Sklenička, Pulpán, od 41. navíc Němeček - T. Svoboda, Kracík, D. Kubalík - Indrák, Kodýtek, Lev - Johnson, Preisinger, Vracovský - Hrnka, Koreis, Vondráček. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.