Rozhodující momenty se odehrály ve třetí třetině, kdy Indiáni dvěma góly otočili nepříznivý stav a výhru poté už uhájili.

Semifinálová série je tak znovu srovnaná. Páté utkání v Praze je na programu ve středu od 18.20 hodin a jistě se bude hrát i v pátek šestý duel v plzeňské HM Areně (17.20).

Škodovce sice chyběl Kudroč a v minulém střetnutí zraněný Hrňa, zato se do boje po Svobodovi, v sobotu autorovi obou gólů Indiánů, vrátili Bližňák s Preisingerem.

„Je lepší být na ledě," shodovali se navrátilci a jejich přítomnost byla znát.

Indiány hnala do boje znovu vyprodaná hala, přes osm tisíc diváků, modrobílé barvy, kam se podíváš. Vládla pekelná atmosféra.
Souboj začal v tempu, ale oba soupeři se ostražitě hlídali. „Byl to důležitý zápas, takže nešlo bláznit," říkal Bližňák.

První třetina góly nepřinesla. Ve druhé části nabral zápas ještě na spádu, oba brankáři, jak domácí Machovský tak Pöpperle na druhé straně, ale vše likvidovali.

Při střele Hamiltona už puk poskakoval v plzeňském brankovišti, ale škodováci ho stihli odpálit do bezpečí. Střelu Mikúše ztlumil ve výstroji Machovský.

Domácí se ale častěji ocitali na trestné lavici. V oslabení sice obětavě bránili, vynikal hlavně Hollweg, ale pět minut před druhou pauzou inkasovali. Špaček pykal za vyhození puku mimo led a souhru Sparty zakončil zblízka Forman.

Jenže hned po pauze přišel zvrat. Po Hlinkově střele si Machovský poradil i s dorážkou Formana a vzápětí Indiáni srovnali. Moravčíkovu ránu od modré tečoval do sítě dotírající Indrák. Místo 0:2 to bylo rázem 1:1.

Pro hosty šok, Plzeňští naopak ještě ožili. „To byl asi klíčový moment. Machy vytáhl parádní zákrok a kluci z protiútoku dali gól. Dvougólovou ztrátu bychom už těžko doháněli," uznal Petr Kadlec. „Sobotní porážku jsme hodili rychle za hlavu, nechtěli jsme tolik bláznit a vyplatilo se," doplnil plzeňský obránce.

Škodovka si poté zahrála dvojnásobnou přesilovku, hosté se ale ve třech ubránili a zdálo se, že přežijí i následné oslabení. Jenže v čase 49:51 napřáhl od modré Kratěna a jeho bomba skončila ve sparťanské síti. „Ta přesilovka se nám povedla," ocenil stroze autor vítězné trefy.

„Ve druhé třetině jsme hráli čtyři oslabení, naštěstí soupeř z toho vytěžil jen gól. Znovu vyrovnaný a bojovný zápas se pak rozhodl ve třetí části. Věděli jsme, že Sparta bude náskok bránit. Stáhli jsme sestavu na tři lajny, k tomu se točil Hollweg, který hrál výborný zápas, a vyšlo to," těšilo plzeňského trenéra Michala Straku.

„Plzeň znovu potvrdila, že skvěle brání oslabení. My jsme měli možná střelecky navrch, ale v zakončení nám chybělo víc důrazu, možná šikovnosti. Série se tak vrací do Prahy za stavu 2:2," reagoval sparťanský kouč Josef Jandač.

Zatímco na sparťanské straně nedohráli zápas vinou zranění Přibyl s Čajkovským, u Indiánů měli problémy Moravčík s Pulpánem. „Věřím, že oba hráči ve středu v Praze nastoupí," uvedl Michal Straka.

Semifinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:1 (0:0, 0:1, 2:0). Branky a nahrávky: 41. Indrák (Moravčík), 50. Kratěna (Kadlec) - 35. Forman (Kumstát, Pech). Rozhodčí: Hejduk, Hodek - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 8236 (vyprodáno). Stav série: 2:2.
Plzeň: Machovský - Moravčík, Jeřábek, Kadlec, M. Špaček, Kubka, Pulpán - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Lev, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, Polášek, Čajkovský, Barinka, Švrček, J. Mikuš - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Dragoun, Hlaváč - Hamilton, A. Kudrna, Sabolič. Trenéři: Jandač a Moták.