Sérii s Třincem rozhodne až sedmá bitva, která se na ledě Ocelářů strhne v pondělí v 17.00 hodin.

Indiáni totiž v sobotním šestém utkání porazili Třinec 3:1, stav série srovnali na 3:3 a odvrátili hrozící vyřazení.

Navíc už dopředu je jisté, že Plzeň ve vrcholící extralize skončí nejhůř třetí.

V druhém semifinále totiž vypadla po základní části pátá Kometa Brno a tím výš postavené Škodovce otevřela cestu minimálně k zisku bronzu. Ale ve hře jsou stále také blyštivější kovy.

Rozhodne se dnes večer.

Škodovka sice na úvod semifinále urvala dvě vítězství v Třinci, ale Oceláři potom třemi výhrami v řadě nakročili k postupu. Jenže v sobotu narazili. Na západě Čech v běžící sezoně vůbec poprvé.

Přitom Plzeň hrála vabank.

Vítězství nebo konec sezony. Navíc musela hodit za hlavu smolný závěr pátého utkání v Třinci.

„Po psychické stránce to nebylo jednoduché, ale zvládli jsme to. Oceňuji, jak celý tým šestý zápas v parádní atmosféře odmakal,“ uvedl trenér Ladislav Čihák.

Část plzeňských příznivců sice při zápase oblékla oranžové vesty signalizující nespokojenost se snahou klubu umravňovat způsob fandění, ale jinak kotel od začátku inicioval mohutné povzbuzování a přes šest tisíc diváků hnalo tým za úspěchem.

Bez vulgarit a urážek.

HC Škoda Plzeň vs. HC Oceláři Třinec
Skvělý Frodl. Plzeň porazila Třinec a o finalistovi rozhodne až sedmý zápas

A jak se výhra 3:1 rodila?

Škodovce na úvod zatrnulo, když Marcinkova rána propadla za brankáře Frodla, ale některý z obránců ještě puk uklidil do bezpečí.

V běžící šesté minutě pak Indiáni po přesilovce rozebrali třineckou obranu a Gulašovu pobídku zúročil zblízka Pour. V druhé třetině už na 2:0 zvýšil v přesilovce Indrák. A i když Oceláři v třetí části ještě snížili a před plzeňskou brankou to hořelo, tak Škodovka náskok uhájila.

Hlavně díky Frodlovi.

Dvaadvacetiletý gólman kryl 24 třineckých střel.

Švihem lapačky zastavil třeba Adamského šanci. Skvěle vybruslil i třineckého snajpra Růžičku, kterého obrana nechala operovat volně před plzeňskou klecí. A vzápětí znovu čelil Růžičkovi, tentokrát po přečíslení s Vránou.

„Frodlík zachytal skvěle,“ ocenil útočník Kovář.

Když potom v 50. minutě překonal Frodla z dorážky Polanský, tak hosté ještě zvýšili úsilí. Jenže Plzeň je už k ničemu nepouštěla. V závěru pak kapitán Gulaš projel zleva před Hrubce a 48 sekund před koncem zpečetil důležitou výhru.

„I když jsme vedli 2:0, tak pořád nebylo rozhodnuto. Ačkoliv jsme pak inkasovali a soupeř byl na koni, tak jsme se dokázali vrátit k naší hře. Byli jsme víc na puku a rozhodne se až v Třinci. Nachystáme se,“ zdůraznil trenér Čihák.

„Sice jsme měli první šanci, kotouč poskakoval na brankové čáře, ale gól jsme nedali. Nedaří se nám skórovat jako první. Plzeň výborně bruslila a napadala. Ve třetí části jsme to nezabalili, vytvořili jsme si dobré šance, ale zkrátka jsme je nevyužili. Na sedmý zápas u nás se dobře připravíme,“ prohlásil třinecký kouč Václav Varaďa.

Plzeň podle statistik sedmé zápasy v play-off zvládá. Potvrdí Indiáni v pondělním večeru řeč čísel?

Jan Kovář.
Frodlík chytal výborně a skvělí byli i fanoušci, ocenil Kovář