Zápas 43. kola vedoucí tým extraligy prohrál před vlastním publikem 2:3 a museli skousnout už šestou porážku v řadě.

Hosté, usilující ještě o proniknutí do předkola play off, vstoupili do derby odvážněji.

Dravěji pronikali do plzeňského pásma a jednoduchými akcemi dostávali Indiány do potíží. V 6. minutě se také ujali vedení, i když hodně kuriózním gólem.

Košťál vyslal dlouhým pasem do brejku Zuckera, kterému se pod nohy marně vrhl Jeřábek a následně i gólman Mazanec. Také Zucker ale škobrtl a puk jen nahodil do prostoru před domácí svatyní. Vracející se Mazanec si ale kotouč nechtěně zavezl do klece – 0:1.

Plzeňští poté zvýšili úsilí, jenže bylo znát, že do optimální pohody mají daleko. Bekhendová střela Lva se sice zatřepetala v síti, Johnson už slavil gól, ale puk trefil jen vnější stranu branky. Teprve v závěru třetiny domácí zúročili přesilovku. Prudkou nahrávku napříč pásmem ztlumil u vzdálenější tyče Kratěna a Pletka zblízka už Závorku prostřelil – 1:1.

Ve druhé části zkoušela Škodovka zaskočit Energii už ve středním pásmu, ale soupeř ji přelstil. Gulaši našel za obranou rozjetého Vachovce, který sólo zakončil trefou nad lapačku Mazance – 1:2. Následně sice Plzeňští dostali hosty pod tlak, Závorka ale svůj tým podržel. Až před půlkou zápasu ho zblízka překonal Balej. Gól potvrdil až videorozhodčí – 2:2.

V závěru druhé třetiny srazil Hanzlíka u mantinelu hostující Doležal a byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu. Jenže Plzeň šancí k rozhodujícímu úderu nevyužila. Modrobílí soupeře ničím nepřekvapili a gólovou střelu kapitána Straky kryl Závorka zázračně lapačkou. Naopak přímočařejší hosté skórovali potřetí. Rychlý protiútok do odkryté obrany po spolupráci s Vlachem zakončil Pohl – 2:3. Mazance téměř vzápětí překonal Koblasa, ale kotouč z čáry odpálil Hanzlík. V závěru byl blízko vyrovnání Gulaš, ale nedal. Hosté na konci ubránili i 35 vteřin trvající oslabení.

HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Pletka (Kratěna, Jan Kovář), 29. Balej (Vlasák, Pletka) – 6. Zucker (Košťál), 24. Vachovec (Gulaši, Prošek), 47. Pohl (Roman Vlach, Košťál). Rozhodčí: Šindler, Hodek – Charvát, Lhotský. Vyloučení: 5:6, navíc Dvořák 10 min. – J. Doležal ml. 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5831.

Sestavy:

Plzeň: Mazanec – Havíř, J. Jeřábek, Slovák, Jiří Hanzlík, Mozík, Boháč – Kratěna, Jan Kovář, Pletka – Gulaš, Martin Straka, Vlasák – Balej, Kašpařík, Hollweg – Petruška, Lev, Johnson – od 26. navíc Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Karlovy Vary: Závorka – D. Nosek, J. Drtina, Prošek, Gulaši, Gründling, Grman, J.Látal – Bicek, Pech, Zaťovič – Pohl, Roman Vlach, J. Doležal ml. – Zucker, Skuhravý, Košťál – Koblasa, Vachovec, Skladaný. Trenéři: Žemlička, Kverka a Kněžický.