Panovaly obavy, jak se ve finále vypořádají ve Zlíně s defenzivou domácích Beranů.

A odpověď?

Hokejisté Škody Plzeň porazili zlínský tým PSG jasně 3:0 a udělali první krok k zisku mistrovského titulu.

K úspěchu v zahajovacím utkání finálové série přispěl gólem a přihrávkou Jan Kovář, další trefy přidali Václav Pletka a Jozef Balej, který se do plzeňské sestavy vrátil po téměř dvouměsíční pauze.

Brankář vítězů Marek Mazanec udržel v běžícím play-off podruhé čisté konto.

Kluci děkujem!, oslavoval vítězství na nepřátelském území početný houf plzeňských fanoušků..

Série hraná na čtyři vítězství pokračuje dnes opět ve Zlíně od 17.30 hodin, přičemž už nyní je vyprodáno.

Soupeřovou zbraní ovládli hokejisté Plzně úvodní bitvu.

Zlínskou hru otupili perfektní defenzivou, domácím prakticky nic nedovolili a naopak z přesilových her a rychlých výpadů se postarali o vítězné trefy.

V každé třetině dali gól.

První už ve 14. minutě v početní výhodě. Vampola přihrával zpoza branky, Straka vystřelil a Balej nejprve forhendem a následně bekhendovou dorážkou prošťouchl puk do sítě – 0:1.

„Před gólovou střelou mě puk trefil do ruky a já ho se štěstím protlačil mezi nohy gólmana," popsal důležitý moment prvního dějství šťastný střelec.

A ještě větší radost ovládla plzeňské šiky před koncem druhé části. Přihrávky Straky a Jeřábka prolétly domácí obranou a našly do brejku našlápnutého Kováře.

Plzeňský kanonýr své sólo zakončil lišáckou fintou, kdy po kličce do bekhendu nasměroval puk znovu mezi Sedláčkovy betony – 0:2.

„Viděl jsem, jak se v obraně otevřel prostor, a tak jsem poslal puk mezi beky na Kovyho, který akci parádně zakončil," říkal Jeřábek.

Definitivně zlomit odpor domácích se Západočechům podařilo dravým nástupem do poslední části.

Vyloučení Zámorského totiž již po 14 vteřinách po Kovářově střele z úhlu potrestal z dorážky nekrytý Pletka – 0:3.

Zlín sice nesložil zbraně, ale zkušený soupeř se ještě více zaměřil na precizní obranu a soupeři nic nedovolil.

Naopak své další možnosti, jako například sólo Vlasáka, již Plzeňští nevyužili.

PSG Zlín – Škoda Plzeň 0:3 (0:1, 0:1, 0:1). Branky a nahrávky: 14. Balej (Martin Straka, Vampola), 38. Jan Kovář (J. Jeřábek, Martin Straka), 42. Pletka (Kovář, Kratěna). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2. Diváci: 6641 (vyprodáno).Stav série: 0:1

Zlín: J. Sedláček – Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Horák, Matějíček, Tesařík – Okál (35. Šlahař), Čajánek, Čech – Ondráček, Leška, O. Veselý – Köhler, Kostourek, Balaštík.

Plzeň: Mazanec – Slovák, Jiří Hanzlík, L. Poživil, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre – Hollweg, Jan Kovář, Martin Straka – Kratěna, T. Sýkora, Pletka – Balej, Kašpařík, Vlasák – Vampola, Lev, Dvořák.