Dokázali to. Hokejisté plzeňské Škody vyhráli v čtvrtek druhý zápas předkola play-off nad Mladou Boleslaví před svým publikem 2:1 a k odvetám na led soupeře vyrazí za vyrovnaného stavu 1:1 na zápasy.

Série hraná na tři vítězství pokračuje v Mladé Boleslavi v sobotu a v neděli.

O výhře ve čtvrtečním duelu rozhodli Indiáni už v první třetině, kdy vstřelili dva góly.

Postarali se o ně Američané v plzeňských službách Hollweg s Johnsonem.

Jen po 42 vteřinách hry se Plzeň ocitla v oslabení. Jeřábek zasáhl soupeře hokejkou v obličeji, byl vyloučen na čtyři minuty, ale platilo štěstí v neštěstí.

Ze sevření soupeře pláchl
Bližnák s Hollwegem a zámořský drsňák předvedl parádní zakončení. Trefil se přesně k tyči – 1:0.

„V play-off je teď Ryan pro tým nesmírně důležitý hráč. Je to bojovník, který na ledě nechává úplně všechno," chválil spoluhráče Bližňák.

Hosté mohli vzápětí odpovědět. Před Machovským se zjevil sám Klimenta, ale nadvakrát plzeňského gólmana nepřekonal. Neujaly se ani další pokus Klimenty a střelu Bárty vytěsnil gólman betonem.

Do útoku následně vyrazil domácí J. Sýkora, byl podražen a Plzeň přesilovku využila. Kombinaci před Růžičkou zakončoval Johnson a zblízka gólmana zaskočil. Ten si na střelu sáhl, ale puk mu pod lapačkou pronikl do sítě. Zásah provázelo pronikavé cinknutí boleslavské klece – 2:0.

Přesilovku hráli v závěru třetiny i hosté, ale Škodovka odolala.

I ve druhé části měli Indiáni více ze hry, hosté se ale dostávali do rychlých protiútoků. Bleskovou výměnu puku s Klimentou zakončoval Látal, ale Machovský uhájil čisté konto.

Škodováci se ale dopouštěli chyb v rozehrávce a jen zásluhou gólmana drželi dvougólové vedení. K zvýšení náskoku nepomohla Plzni ani 50 vteřin trvající převaha pěti proti třem. Domácí si sice vytvořili drtivý tlak, ale gól nedali. Jen po Mozíkově bombě trefil Johnson horní tyčku.

Hosté pak zápas ještě zdramatizovali. Už ve 45. minutě zahrozil Pacovský, který z otočky trefil tyčku plzeňské svatyně.

Škodovka si pak vybrala slabší chvilku. V přesilovce vystihl Indrákovou rozehrávku Látal, prohnal se celým kluzištěm, když přebruslil i Kadlece a ač tísněný tak z úhlu našel mezírku u levé plzeňské tyče.

Do konce zbývalo ještě víc než osm minut a tlak Boleslavi narůstal. V čase 58:57 navíc hosté odvolali hosté gólmana, ale zápas už nezachránili.

„Začali jsme dobře, po první třetině jsme vedli 2:0, ale věděli jsme, že zdaleka není vyhráno. Soupeř byl aktivní, výborně bruslil, ale i my jsme předvedli výrazně lepší výkon, za což patří hráčům dík," říkal po boji plzeňský asistent Ladislav Čihák. „Série je vyrovnaná a myslím, že i v Mladé Boleslavi nás čekají urputná utkání," podotkl.

„Úvodních deset minut bylo z naší strany tragických, ale dokázali jsme se zvednout. Měli jsme tlak, šance, ale dali jsme jen jeden gól. Vyrovnat se nám už nepovedlo. Odvety u nás budou zase o něčem jiném," tvrdil boleslavský asistent Marian Jelínek

HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Hollweg (Bližňák), 10. Johnson (J. Sýkora, Jeřábek) – 52. M. Látal. Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Špůr, Ondráček. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 4253. Stav série: 1:1.

Sestavy:

Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Mozík, D. Sklenička, Kubka, Boháč – J. Sýkora, Simon, Johnson – Indrák, Bližňák, Schleiss – Balej, Lev, Kubalík – Hollweg, T. Sýkora, Culek. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Mladá Boleslav: Martin Růžička – Vidmar, Kučný, Holub, Kočí, R. Čermák, Robar – M. Látal, Broš, Klimenta – Pacovský, D. Výborný, Bárta – Mikulík, Kašpařík, L. Pabiška – Hyka, Musil, Lenc. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.