V pátek víc než osmihodinová cesta na sever, poté trénink a dnes první ostrý souboj nové sezony. V norském Stavangeru, sedmnáct set kilometrů od domova, čeká hokejisty Škody Plzeň premiérový zápas v Lize mistrů.

„Bude to moje první zkušenost s norským hokejem. Těším se a natěšenost je znát i na hráčích," hlásil z města u pobřeží Severního moře trenér Michal Straka. „Před pár lety jsme hráli European Trophy, také jsme se potkávali se soupeři z Finska, Švédska či Německa a pro tým to byla přínosná konfrontace. Navíc Liga mistrů má ještě větší náboj," uvedl kouč před zápasem se Stavanger Oilers, šestinásobnými norskými šampiony.

Seveřany sledoval Straka v televizi při čtvrtečním duelu s Nitrou, zahajovacím zápasem skupiny J. Stavanger v DNB Areně porazil slovenské mistry 2:1.

„Hrál se výborný hokej. Nitra měla malinko navrch, ale Stavanger rozhodl o výhře v přesilovkách. Ty má skutečně silné. Hráče na to upozorníme, ale důležité je, aby dodržovali náš herní systém," uvedl Straka.

Stavanger OilersHokejový klub Stavanger Oilers byl založen v listopadu 2000. Z třetí norské soutěže se rychle probojoval do elitní ligy a hned jako nováček skončil třetí. V roce 2010 vybojoval klub první titul. Po roční pauze se na trůn vrátil a každý rok zlatou sbírku rozšiřuje. Letos získali Olejáři celkově šestý titul, pátý v řadě. Kapitánem týmu je zkušený Kristián Forsberg, trenérem Oilers je Pål Kristian Gulbrandsen. V kádru je vedle Norů šest zámořských hráčů.

Těší ho, že moderní aréna Oilers, která pojme 4500 diváků, byla při souboji s Nitrou ze dvou třetin zaplněna. „Atmosféra byla výborná a věřím, že stejné to bude vzápase s námi. Hala je pěkná, zázemí máme perfektní a kluci do toho půjdou naplno," hlásil hlavní trenér.

Vstup do Ligy mistrů zvyšuje adrenalin i hráčům. „Zatím znám fotbalovou Ligu mistrů, ta je ale někde jinde. V hokejové Champions League jde víc než o miliony o prestiž. Každý zápas se ale i tak musí odehrát naplno," prohlásil centr Jaroslav Kracík.

„Ta soutěž se už pár let rozjíždí a teď už je to pro každého ostrá sezona. Každý chce udělat co nejlepší výsledek. Doufám, že se to povede i nám," přál si gólman Matěj Machovský.

V týmu Indiánů chybí kvůli zdravotním potížím zkušení Kadlec, Kratěna, Hollweg a také Schleiss. Zápas v DNB Areně začíná v 18.00 hodin. Fanoušci mohou pobyt Indiánů v Norsku sledovat prostřednictvím sociálních sítí.

Předpokládaná sestava Plzně: Machovský – Čerešňák, Pulpán, Moravčík, Sklenička, Kubka, Kvastnička – Indrák, Kracík, Kubalík – Lev, Stach, Johnson – Yellow Horn, Preisinger, Svoboda – Suchý, Koreis, Krliš.