Jenže plzeňský obránce Vojtěch Mozík vydržel ve výběru trenéra Vladimíra Růžičky i po šesti přípravných zápasech.

Dnes letí s národním týmem na Švédské hry a zůstává ve hře o účast na mistrovství světa.

„Já jsem hlavně rád, že s týmem můžu pokračovat a nedumám o šampionátu. Spíš se snažím v každém utkání odvést co nejlepší práci. Mladých hráčů je tu víc a o to jsem měl možná vše snazší," hlásil ze srazu reprezentace Mozík.

V českém dresu jen navazuje na skvělé výkony v extralize. To se urostlý zadák s tvrdou střelou, pravák, pasoval v jednadvaceti letech na jednu z opor plzeňské defenzivy.

Také k poslední zlomové výhře nad Švýcary 2:1 přispěl Mozík důležitým gólem.

V polovině zápasu proměnil trestné střílení střelou do růžku nad lapačkou gólmana.

„Ani si pořádně nepamatuji, kdy jsem naposledy nájezd v zápase absolvoval. Možná v juniorech," vybavil si odchovanec Mladé Boleslavi.

A přiznal, že v této dovednostní disciplíně nevyniká.

„Možná jsem něco natrénoval díky tomu, že jsem v Plzni při rozstřelech o dřeváka týdne jezdil pořád do kola," usmíval se Mozík.

Akci místo plánovaného blafáku do bekhendu zakončil ranou pod horní tyč.

„Byl jsem maličko nervózní a rozhodl se na poslední chvíli. Ale puk tam naštěstí spadl, to bylo hlavní," ulevilo se Mozíkovi poté, co si na reprezentační konto připsal svůj vůbec první zásah.

„Trenéři nám říkali, že jsme Švýcary předtím pět zápasů neporazili, takže je dobře, že se nám to nyní povedlo," byl spokojen. „Vůbec jsme vyhráli pět ze šesti přípravných zápasů a nálada v mužstvu je výborná."

Zároveň si uvědomuje, že ve Stockholmu jeho boj o nominaci do Minsku vygraduje.

„Švédové, Rusko i Finsko, to jsou těžší soupeři než předtím Dánové nebo Norové. Zvyšuje se i konkurence v týmu, ale tu šanci chci maximálně využít," hlásil Mozík před odletem na sever.

Fyzicky se prý cítí dobře. „Natrénováno mám, takže se snažím hlavně dobře zregenerovat, abych mohl hrát stále naplno," uvedl hráč, který v sezoně nechyběl ani v jednom extraligovém utkání. V 52 zápasech základní části vstřelil osm gólů a na šest přihrál. V šesti duelech play-off si potom připsal asistenci.