Hraje se play-off.

Přesně tohle má rád obránce Jakub Kindl. „Neznám nic lepšího než hrát hokej na jaře,“ říká jednatřicetiletý borec.

„Dovolená může počkat, klidně měsíc dva,“ zdůrazňuje s úsměvem urostlý bek, který většinu své kariéry prožil za mořem.

V nejlepší lize světa NHL si Jakub Kindl připsal za Detroit a Floridu celkem 351 startů, ale v extralize se chystá se Škodovkou na své první play-off.

Na čtvrtfinálovou bitvu s týmem Olomouce, která startuje ve čtvrtek prvním zápasem v Plzni. Jakub navíc do série zasáhne společně s bratrem – útočníkem Denisem Kindlem.

V české extralize si play-off zahrajete poprvé. Jste z toho nervózní?
To ne. Naopak. Už se nemůžu dočkat čtvrtka, až se hodí první buly. Vždyť začíná nejkrásnější část sezony. Vyhráli jsme sice základní část, je to fajn, ale to už nyní nikoho nezajímá. Začíná nová soutěže a to hlavní je teprve před námi.

Ve čtvrtfinále narazíte na Olomouc. Co soudíte o týmu z Hané?
Že jde o kvalitního soupeře, bez debat. Jsou to bojovníci. Mají čtyři vyrovnané pětky a hrají takový zodpovědný hokej. Nečeká nás nic jednoduchého, ale v play-off si nevyberete. Když chcete dojít daleko, tak, musíte porazit každého.

Nejúspěšnější sportovec okresu Plzeň - jih za rok 2017. Sportovní hvězda čtenářů Plzeňského deníku - Martin Hejduk fotbalista mladšího dorostu TJ Přeštice
FOTO/VIDEO: Na jihu dál vládne sportovcům střelkyně Štenglová

Kam až může Škodovka ve vyřazovací fázi vystoupat?
Mužstvo je dobře poskládané, vrací se nám udravení hráči a z týmu čiší odhodlání. Jsme hladoví po úspěchu. V tréninku jsme odvedli kus práce, mákli jsme si a jsme dobře nachystaní. A když je možnost uspět, něco vyhrát, tak je třeba za tím jít ze všech sil. To je náš cíl.

V týmu patříte k těm nejzkušenějším. Mluvíte před začátkem čtvrtfinále v kabině víc než obvykle?
O úspěchu v play-off rozhodují maličkosti, ke kterým se jde dobrat jen zkušeností. Na tyhle drobnosti můžeme mladé kluky upozornit a také to děláme. Každá rada je dobrá.

Vybavujete si přitom zážitky z NHL?
Něco jsem tam odehrál, třikrát jsme sérii natáhli až k sedmému rozhodujícímu zápasu a neznám nic lepšího. Venku se sice otepluje, ale vy stále hrajete hokej. Na zimák přijdete v tričku, dáte dobrý trénink, večer odehrajete zápas a další den na to jdete znovu. Každý takový moment je třeba si naplno užít, protože kariéra letí strašně rychle.

Asi jinak to vnímá člověk ve dvaceti a jinak v pozdějším věku.
To rozhodně. Sám jsem to zažil první rok v Detroitu, kde nám mladým tehdy čtyřicetiletý Mike Modano v play-off říkal, kluci, užívejte si to. Příště už nic takového nemusí přijít. Stále to mám v hlavě, a přijde mi, jako bych to slyšel včera, a ono od té chvíle uteklo snad osm let.

Jaroslav Kracík se raduje ze vstřelené branky.
Útočník Kracík si za Plzeň zahraje i příští sezonu