Vítězství, dva vstřelené góly a žádný inkasovaný. Hokejisté Škody Plzeň ve finišující přípravě na extraligu porazili v pondělí na domácí půdě slovenského vicemistra z Banské Bystrice 2:0.

Na výhře se podílela čerstvá slovenská posila Marcel Hossa, který v premiéře operoval v prvním útoku Škodovky po boku Ondřeje Kratěny a Mário Bližňáka.

Hrdinou zápasu byl ale brankář Matěj Machovský, který zlikvidoval řadu gólových nájezdů a pochytal všech 35 ran soupeře.

„Důležité je, že jsme vyhráli, což vždy pomůže zvednout náladu. Čisté konto je sice příjemné, ale v přípravných zápasech se příliš nebere," svěřil se plzeňský gólman a tvrdil, že měl i štěstí.

„Soupeř nás docela tlačil a zvlášť ve třetí třetině tam byla řada závarů. Jednou cinkla tyčka a podruhé mi puk projel mezi nohama, ale naštěstí jsem se stihl otočit, takže minul branku," popisoval Machovský.

„Důležité je, že mé výkony jdou nahoru. Začátek přípravy nebyl dobrý, ale postupně se to rozjíždí, což mi teď, když do začátku extraligy zbývá něco přes týden, dává hned lepší pocit," podotkla brankářská jednička Škodovky.

Naopak Plzeňští na gólmana hostů Jasona Bacashihua vypálili jen 21 střel, ale hned dvě se ujaly.

To nejprve v 7. minutě v převaze pět na tři napřáhl od modré Ján Sýkora a jeho rána projela brankáři mezi betony.

A mezi nohy strážce banskobystrické svatyně zamířil potom v 35. minutě mezinárodního duelu rovněž obránce Michal Moravčík, kterého do šance vyslal geniální pobídkou Jaroslav Kracík.

„Vítězství si ceníme, ale rozhodně jsme nebyli lepším týmem. Oni měli výborný pohyb a my byli všude o krok později. Vůbec byli živější. Možná se na nás podepsalo to, že jsme před zápasem měli dva dny volna a šli jsme do toho z tréninku. Vymlouvat se ale na to rozhodně nechceme. Pochválit musím Machyho (Machovského), který předvedl skvělý výkon. Dobře se ukazoval i Marcel Hossa. Přijel v neděli, den nato hrál, ale i tak byl na ledě znát," říkal po střetnutí plzeňský trenér Michal Straka.

V pořadí předposlední přípravný zápas odehraje Škodovka zítra, kdy se znovu
v plzeňské HM Areně střetne od 17.00 hodin s Mladou Boleslaví.