„V tom utkání jsme chtěli dát prostor hlavně mladým, aby se ukázali. Nová pravidla nás nutí je nasazovat a oni potřebují sbírat zkušenosti. A Ústí je špičkové mužstvo první ligy," ohlédl se za úvodní zápasovou zkouškou Milan Razým.

S výkonem svěřenců byl spokojen jen z části. Hosté se totiž ujali vedení a Škodovka do konce třetiny stihla jen vyrovnat. A teprve dvěma góly v prostřední části soupeře zlomila.

„V první třetině bylo znát, že mladí kluci byli až moc zaražení, hráli s respektem. Ale po domluvě v kabině soupeře přitlačili agresivní hrou. Tak,jak to vyžadujeme," říkal plzeňský trenér.

„Ale i potom jsme v defenzivě dělali příliš chyb a zbytečná byla i řada vyloučení," připomněl Razým.

V minulé sezoně jako hlavní kouč dovedl Plzeň k prvnímu titulu v extralize a o to víc nyní žene hráče do tréninku.

„Ten úspěch máme v sobě, nikdo nám ho už nevezme, ale je na čase přestat se dívat zpátky a dál tvrdě pracovat," zdůraznil Razým.

Do souboje s Ústím vedl plzeňský tým poprvé jako kapitán Radek Duda. Dravý útočník, který se do plzeňského dresu oblékl znovu po roční pauze a návrat oslavil vyrovnávacím gólem na 1:1.

„Chtěli jsme, aby Radek za céčko na dresu zaplatil něco do týmové kasy," smál se Razým. „Ne, z těch zkušených hráčů v sestavě byl naší volbou. Původně měl být kapitánem Michal Dvořák, jenže toho z boje vyřadily zdravotní potíže," vysvětloval plzeňský lodivod.

Další dva testy čekají Škodovku příští týden. To se Indiáni nejprve v úterý utkají v Českých Budějovicích s ruským Vladivostokem a ve čtvrtek hrají v Pardubicích.

„Vladivostok se chystá na vstup do KHL, takže je to určitě kvalitní tým a mezinárodní konfrontace je vždy cenná. Ale pořád je to příprava," uvedl Razým.

Přitom naznačil, že tentokrát nechá odpočívat nejspíš zrovna Radka Dudu. „O sestavě se ale budeme bavit teprve den před utkáním," řekl Razým.

Co však zatím ani kouč netuší, je odpověď na otázku, kdy a zda vůbec se do zápasové vřavy vrhne šéf týmu Martin Straka.

„Záleží na něm. Martin si řekne, kdy začne. Třeba naskočí už do blížících se zápasů European Trophy. Je to otevřené," zůstává Razým optimistou ohledně pokračování Strakovy hráčské kariéry.