Ve vrcholící základní části se Indiáni střetnou se soupeři ve rvačce o místo v předkole play-off.

Napětí stoupá.

„Nervozita je znát, ale je na nás, abychom to ustáli. Zvládnout to může jen silný tým a my věříme, že takovým mužstvem budeme," prohlásil před nadcházejícími zápasy trenér Ladislav Čihák.

Devátá Plzeň dnes od 17.20 hodin vyzve v HM Areně desátý Zlín (zápas vysílá ČT Sport), aby v neděli ještě před reprezentační přestávkou vyrazili Západočeši na led dvanácté Olomouce. A hned po pauze přivítají Indiáni doma zatím jedenáctou Mladou Boleslav.

Přitom celky na deváté až jedenácté příčce dělí kousek, dva body, a do konce chybí už jen devět kol.

„Hráče jsme v tréninku záměrně vystavovali většímu tlaku. Víc zvyšujeme hlas, aby věděli, že není kam couvnout, a o to byli v zápase psychicky silnější," prozradil trenér Čihák.

A jak vidí Zlín? „Vyměnili trenéry, šli nahoru a ve třetí čtvrtině udělali asi šestadvacet bodů (Plzeň 23 b. – pozn. aut.). Mají tam vyníkající hráče Bukartse s Holíkem, umí přesilovky a budou jako vždycky nepříjemní," popsal kouč soupeře z Valašska.

V atraktivním utkání tak na sebe narazí obrozené celky, které nyní pravidelně střádají body.

Plzeň jde do boje už bez důrazného Tomáše Vondráčka, který se vrátil do Brna. Příchod zámořských posil neklapl a ofenzivní řady Škodovky před uzávěrkou přestupů doplnil jen dvaadvacetiletý Martin Procházka ze Sparty.

„Martin je mladý, vysoký, umí dát gól. Věříme, že pro nás může být platným hráčem," uvedl Čihák. „Na soupisce máme i nějaké kluky z první ligy, Honzu Schleisse ze Slavie nebo Richarda Kristla z Třebíče, ale jinak to dohrajeme s mančaftem tak, jak je. Týmu věříme," zdůraznil kouč.

Novic Procházka by měl naskočit ve třetím útoku s Miroslavem Preisingerem a Tomášem Svobodou. Vondráčkovo místo ve čtvrtém útoku vedle Tomáše Hrnky a Jakuba Koreise zaujme junior Petr Kodýtek.

Zlín nemůže stále počítat s Horákem a Kubišem, ale uzdravil se Blaťák.

„Po výhře za dva body s Boleslaví nás čeká další nesmírně důležitý duel. Plzeň má výborného brankáře Machovského, dobře hraje v defenzivě a těží z týmového pojetí hry. Ale pokud zopakujeme minulé výkony, tak jsme schopni uspět," vyhlásil zlínský kouč Robert Svoboda.