Průběžně sedmá příčka, šest bodů na kontě a stejně daleko na čelo i do suterénu. Tak si stojí hokejisté Škody Plzeň před pátým dějstvím extraligy.

To bude mít v Plzni atraktivní náboj. Do HM Areny dorazí úřadující mistři z Litvínova a Indiáni chtějí po dvou výpadcích znovu slyšet kytarové sólo útočníka Ryana Hollwega, které ohlašuje vítězství plzeňské družiny.

„Nikdo nestojí o to prohrát třikrát po sobě a i my chceme sérii utnout a znovu bodovat naplno," říká plzeňský asistent Ladislav Čihák. „Jsme si vědomi, že zápas s Litvínovem nás může posunout nahoru jako přitlačit dolů."

Škodovka po skvělém startu a dvou vítězstvích teď vyšla dvakrát naprázdno – doma s Libercem a naposledy v Olomouci, kde padla těsně 2:3.

„V Olomouci jsme byli lepším týmem, ale doplatili jsme na individuální chyby, neproměněné šance a laciné góly. Zápas jsme si rozebrali, ale nejsme z toho zdrcení. Naopak hráči musí cítit to správné lechtání v břiše a těšit se na souboj s Vervou," říká Čihák.

Ani obhájci titulu neprožívají zlaté časy. Tým bez největších hvězd mistrovské sezony Ručinského, Šlégra, Petružálka a gólmana Francouze zatím v extralize šlape vodu. Na úvod sice Severočeši porazili Zlín, ale pak třikrát ani ťuk a v tabulce jsou čtvrtí od konce.

„To nás nesmí zmást. Pořád jde o silného protivníka s kvalitní ofenzivou. Musíme být aktivnější, důraznější. Být víc na puku. Rozhodčí musí vylučovat soupeře a ne nás. Litvínov má vynikající přesilovky, umí je proměnit a my je do nich nesmíme pustit," naznačuje Čihák před bitvou se šampiony.

Plzeň proti Litvínovu vytáhne se změnami v sestavě.

„Chceme hru oživit, víc rozhýbat," říká asistent.

Jen na střídačce tak usedne Michal Poletín a do boje naskočí Jan Schleiss.

V brance bude znovu Matěj Machovský, ačkoliv ani on se v Olomouci nevyvaroval slabších chvilek. „Na Machym stavíme. Nebyl bezchybný, ale dobře si to uvědomuje a má dál důvěru," tvrdí Čihák.

Post centra si po čase vyzkouší Jakub Lev. „Olomouc je minulostí, teď je před námi nový zápas. Jsme doma a s podporu fanoušků uděláme maximum pro vítězství," říká čtyřiadvacetiletý útočník. „Litvínov sice přišel v létě o pár výborných hráčů, ale jen tak se nedá. Teď vyhráli v Lize mistrů zápas ve Vídni, což je může nakopnout. Musíme hrát soustředěně. Přesilovky, oslabení, to bude klíč k úspěchu," míní Lev.

„Plzeň má velice silné mužstvo, posílili před sezonou, na poslední chvíli získali Hossu. Na domácím hřišti určitě nepříjemný soupeř," říká litvínovský kouč Radim Rulík. „Rádi bychom ukončili sérii porážek, ale znamená to vydržet hrát celých 60 minut."