A v úterý si také vítězství v základní části a k tomu Prezidentský pohár s výrazným předstihem zajistila suverénní Sparta, která naposledy rozstřílela Kladno.

Jistotu má tonoucí Chomutov na poslední příčce, a nejspíš i předposlední Kladno. O další pozice mezi krajními póly se však ve zbývajících šesti kolech strhne ještě rvačka.

Klidní nemohou být ani obhájci titulu z Plzně.

Na kontě mají Západočeši sice 83 bodů a průběžně jsou druzí, jenže v úterý podlehli v úporné bitvě na svém ledě 1:2 brněnské Kometě. Což jen vyhrotilo vypjatý souboj o přímý postup do play-off. Ten je vyhrazen šesti celkům z čela tabulky.

Třetí Hradec ztrácí na Škodovku bod, páté Brno sedm a sedmý Zlín už pod hranicí jisté účasti ve vyřazovacích bojích je zpátky o devět bodů.

Ve hře jich je přitom ještě osmnáct.

„Bylo by dobré doma ztracené body získat zase rychle zpátky," řekl plzeňský trenér Milan Razým.

Odčinit nedělní prohru mohou škodováci dnes v Kladně. Zápas s Rytíři, poslední před dlouhou olympijskou přestávkou, začne v 18.00 hodin.

Ačkoliv Jágrovi následovníci v extralize nyní tápou
a z posledních deseti utkání dokázali Kladenští vyhrál jen dvakrát, Razým varuje před podceněním soupeře.

„Na to, že je Kladno předposlední ani na nic dalšího se nemůžeme ohlížet. Je třeba podat lepší výkon než proti Kometě," prohlásil kouč. „Brno nás předčilo v pohybu, v důrazu a my jsme byli u všeho o krok pozadu."

Jenže úterní zápas absolvovala Plzeň bez šesti hráčů v čele s kapitánem Martinem Strakou a proti Kladnu to nebude jiné.

„Martin Straka se podrobil vyšetření v Praze dostal injekci a nad jeho startem visí otazník. Navíc po utkání s Brnem přibyl na marodku Radek Duda," bez dalších podrobností sdělil trenér.

Mimo hru zůstává také čtveřice marodů Hanzlík, Seman, Hollweg, Kratěna i potrestaný Dvořák.

„Alespoň se mohou ukázat další hráči, vzít na sebe zodpovědnost za chybějící tahouny týmu," stoicky konstatoval plzeňský lodivod. „Ať už bude naše sestava jakákoliv, nic to nemění na našem odhodlání poprat se v Kladně o co nejlepší výsledek."

Kladno naposledy padlo v Praze se Spartou 0:6 a potřetí v řadě nezískalo ani bod. Jenže ve vzájemných duelech s Plzní v sezoně vede.

Před Kometou to byli právě Rytíři, kteří si hned v úvodu extraligy odvezli z ČEZ Areny tři body. Po nájezdech udolali Škodovku i v domácí odvetě a teprve z druhé návštěvy Plzně odjížděli s prázdnou.

Kladenští se dnes budu muset zřejmě obejít bez kapitána Pavla Patery, navíc jim bude chybět i obránce Tomáš Kaberle, který letí na olympiádu do Soči. Na marodce jsou také Libor Procházka, Miloslav Hořava a Treille.