Ačkoliv sezona v zámoří Marku Mazancovi skončila a pobývá doma, přesto třiadvacetiletý hokejový gólman neprožívá zrovna klidné dny.

V Plzni se pustil do rekonstrukce řadového domku, s přítelkyní Nikolou očekává narození prvního potomka a záhy se začne chystat na pokračování boje o proniknutí do NHL.

Jen nedávno totiž Mazanec prodloužil s týmem Nashvillu smlouvu o rok, což naznačuje, že vedení Predátorů s mladým brankářem počítá.

A to přesto, že v NHL zastoupil týmovou jedničku finského mága Pekku Rinneho během sezony jen dvakrát a v nasvillské farmě z Milwaukee se o branku dělil se švédským mladíkem Magnusem Hellbergem. Navíc se proslýchá, že Nashville chce pro svou zálohu v AHL angažovat další talent, Fina Jusse Sarose.

„Saros je supertalent, a pokud k tomu dojde, tak budu mít hoňku. Ale což, konkurence je motivující. Bude mě to kopat do zadku, abych na sobě víc makal," prohlásil s úsměvem rodák z jihu Čech, který jako žák přestoupil do Plzně a před dvěma roky se tu výrazně podílel na zisku extraligového titulu.

Ve čtvrtek si Mazanec našel čas a v Plzni besedoval se žáky Benešovy základní školy, kterou sám před lety navštěvoval. „Dokončil jsem tu devítku," upřesnil gólman.

Co děti nejvíc zajímalo?
Padaly klasické otázky. Jaký mám za mořem plat, kolik stojí brankářská výstroj, jak se od sebe liší hokej v NHL, AHL a naší extralize a podobně.

Žádný dotaz vás nezaskočil?
Ani ne. Spíš mě mile překvapilo, kolik toho o mně děti věděly. To já jako kluk jsem takhle své vzory neznal.

Jaký jste byl žák?
Díky rodičům, kteří mě měli ke sportu i k učení, jsem školu zvládal. Procházel jsem s vyznamenáním, i když nějaký ten průšvih jsem taky udělal.

Stihl jste si užít nedávno skončený hokejový šampionát?
Osobně jsem se dostal jen na utkání Švédsko – Švýcarsko a byl to skvělý zápas. Další utkání jsem viděl v televizi.

Co jste říkal výkonům Kevina Fialy, švýcarského reprezentanta s českými kořeny a vašeho parťáka z Millwaukee? Drzého mladíčka, který i nám na šampionátu vstřelil gól?
To je neskutečný talent. Ve švýcarském nároďáku dostával hodně prostoru, chodil na přesilovky a gól, to on umí dát. Jednou může být velkou hvězdou, ale zatím mu chybí víc pokory.

Nemají ale zrovna takoví hráči lehčí cestu na výsluní?
To si nemyslím. V Americe se oceňuje výkon, ale i ochota se učit. Pracovat na sobě. Musíte se pořád zlepšovat. Dostáváte zadání, zkouší vás a vy musíte zatnout zuby a makat.

Kanada předvedla úžasnou jízdu na hokejový trůn. Soupeře drtila rychlostí, agresivitou, ale také parádními kombinacemi. Tak se hraje v NHL?
Je to ten styl a pro zámořské celky je to výhoda. Ti hráči mají takový hokej zažitý, a pokud se, jako nyní Kanadě, sejde tým, tak to vede k úspěchu. Zatímco třeba český celek tvoří hráči z nejrůznějších soutěží a slaďuje se to hůř.

V zámoří jste odehrál druhou sezonu. Co vám naznačila ohledně šance prosadit se
do NHL?
Že je to boj a pěkně tvrdý. Možná mě trochu namlsal první rok. To byl Pekka Rinne dlouho mimo hru a já tu šanci využil. Odchytal jsem pětadvacet zápasů, ale to nikoho teď nebralo. Začínal jsem znovu od nuly.

Přesto na rozdíl od Hellberga
s vámi Nashville smlouvu prodloužil.
Ano, ale dlouho to bylo na vážkách. Já stál o jednocestný kontrakt, ale ten jsem si podle klubových šéfů nezasloužil. 
V Millwaukee jsem neměl statistiky, které by za to stály.

Ale vždyť gólman je jen jedním
z členů týmu a Millwaukee se
v AHL nedostalo ani do play-off.
To je fakt. První půlku soutěže jsme sice měli suprovou, vedli jsme, ale ve druhé polovině na nás dolehla krize. Kluci, co přišli nově z Evropy, se začali lámat a tím padaly i výkony týmu. Z posledních devatenácti zápasů jsme vyhráli snad jen čtyři.

A za to mohl brankář?
No, čekalo se, že to zavřu a pro tým nějaký zápas ukradnu. Podržím ho. Tak to říkali trenéři, a já to nesplnil.

Váhal jste s podpisem?
Jen chvíli. Měl jsem nějaké nabídky z ruské KHL s daleko lepšími finančními podmínkami, ale NHL je NHL. Chci se o tu šanci ještě porvat.