Na úvod reprízy jarního finále totiž úřadující mistry zasáhla nevídaná smršť a v 7. minutě také Indiáni prohrávali 0:3.

Ačkoliv se Plzeň ještě dokázala z krutého direktu zvednout, domácí si už luxusní náskok nenechali vzít a zápas 11. extraligového kola vyhráli 4:1.

Zlínský trenér Rostislav Vlach spojil po pauze dohromady elitní útočné komando Balaštík – Leška – Veselý a jeho tah měl pro hosty zdrcující dopad.

Čas 0:37 – po přihrávce Lešky se k puku dostal Veselý a odrazem od brusle bránícího Kašpaříka otevřel skóre.

„Bylo to se štěstím. ´Lešoun´ mě tam ale parádně našel," lebedil si staronový člen první formace Veselý.

Záhy se k dorážce Čajánkovy střely dostal Melenovský a vyhnal brankáře hostů Lukáše Mensatora, jinak svého bývalého spoluhráče z Karlových Varů, na střídačku.

Uplynulo jen 76 vteřin.

Indiáni jako by byli myšlenkami ještě někde na Lesním hotelu ve Zlíně, kde strávili noc ze středy na čtvrtek.

„Úplně jsme zaspali, to se nemůže stávat," láteřil slovenský útočník v plzeňských službách Ján Sýkora.

„Nechytili jsme začátek. Vlétli na nás a to se pak těžko hraje," souhlasil gólman Matěj Machovský, který střídal Mensatora. „Kluci mu moc nepomohli," bránil kolegu.

Berani se hnali za dalšími góly a v sedmé minutě byli úspěšní.

Opět šlo o akci z dílny „zlínských dvojčat". Nezvykle to ale byl Balaštík, který našel mezi kruhy volného Lešku a ten propálil Machovského. „Jarda čte dobře moji hru. Sedí mi tam," pochvaloval si Leška.

„Zápas jsme si prohráli už tím katastrofickým vstupem. Byli jsme málo důrazní. Pak jsme nevyhodili puk z obranného pásma a Leška nás potrestal třetím gólem. I tak jsme pořád chtěli se zápasem něco udělat," říkal plzeňský asistent Michal Straka.

„Kašlete na to, kolik to je. Hrajeme dál," burcoval na střídačce skleslé Indiány hlavní trenér Milan Razým.

A mělo to účinek.

Po 45 sekundách druhé třetiny dorazil kotouč za zlínského brankáře Horčičku Ján Sýkora. „Puk se ke mně odrazil od zadního mantinelu a já trefoval odkrytou bránu," líčil premiérový zásah v extralize ze hry útočník.

V oslabení se pak před Machovského dostal Čajánek, ale neuspěl. Plzeň sice postupně ožívala, ovšem i Berani podnikali nebezpečné manévry, jenže na Machovského nevyzráli.

Zlín navíc v závěru druhé třetiny přežil i oslabení tři na pět. „To bylo klíčové. Kdybychom dvojnásobnou přesilovku využili, mohlo se ještě něco změnit. To se nestalo a Zlín vyhrál zaslouženě," uznal Michal Straka.

Ve třetí třetině se přiostřilo. Hosté ještě víc dupli na plyn a Horčička musel několikrát zasahovat. Nejvíc to smrdělo po zadovce Jána Sýkory na Novotného, ale zlínský brankář vleže vytasil fantastický zákrok betonem.

V 58. minutě se pak při power play hostů dočkal gólu i Balaštík.

Plzeňští, kteří z minulých dvou duelů vytěžili jen bod, narazí zítra doma na chomutovské Piráty. Zápas začíná v 17.30 hodin a Indiáni se dál budou muset obejít bez Ondřeje Kratěny a nejspíš i bez kapitána Martina Straky.