Ještě zbývá poslední čtvrtina. Třináct kol a hokejové týmy se v extralize rozřadí na úspěšné účastníky play-off a ty druhé, bojující o přežití.

Plzeňská Škodovka po bídném vstupu do sezony ožila. Aktuálně devátí Indiáni bodovali v sedmi utkáních po sobě, jenže postupovou pozici pro účast v předkole play-off jedou hájit na led nejlepších celků.

Dnes čeká Škodovku od 18.00 hodin zápas v Liberci s obhájci titulu a lídrem soutěže. Potom v neděli hrají modrobílí v Třinci s druhými Oceláři.

„Něco se nám povedlo, ale stále nemáme nic jistého. Před jedenáctým Zlínem jsme v tabulce jen o tři body a stačí málo a zahučíme zase dolů," upozornil před venkovním dvojbojem trenér Ladislav Čihák.

Výprava Škodovky vyrazí dnes do Liberce a odtud rovnou na Ostravsko.

„Po dohodě s hráči jsme zvolili variantu s přespáním v Třinci, což nám umožní se v klidu připravit na nedělní zápas," vysvětloval Čihák.

Na mužstva z popředí extraligy si škodováci věří.

„Venkovní zápasy nám docela jdou, tak to snad potvrdíme. Do konce základní části už moc utkání nebude a jde o hodně," zdůraznil obránce Peter Čerešňák.

Jenže i liberečtí Tygři jsou v pohodě – vyhráli osm z minulých deseti utkání, pokaždé navíc s plným bodovým ziskem. Naposledy Tygři uloupili tři body v Mladé Boleslavi.

„I tak jsme schopni uspět. Ale musíme hrát tak, jako poslední třetinu doma proti Spartě," připomněl Čerešňák závěr poslední strhující bitvy Indiánů.

Plzeňští s favorizovaným sokem prohrávali už 0:2, ale zápas ještě dovedli do prodloužení (v tom potom uspěla Sparta) a protáhli si bodovou šňůru.

„Kluci si jen potvrdili, že pokud hrají v pohybu, s důrazem, tak se vyrovnají komukoliv. Teď to můžeme ukázat proti dalším celkům z čela soutěže," uvedl Čihák. „V týmu to bylo už předtím, ale pár těsně prohraných utkání v úvodu sezony nás srazilo na dno. Hrabeme se nahoru, ale zdaleka nemáme vystaráno."

V plzeňské sestavě budou vedle Ryana Hollwega chybět dál obránci Tomáš Slovák s Davidem Kvasničkou.
„Jako sedmý bek jede Peter Frühauf a uvidíme, zda naskočí," oznámil kouč.

Škoda sice první dva souboje s Libercem v sezoně prohrála, doma dokonce 0:5, ale naposledy v plzeňské HM Areně porazila úřadující šampiony 5:2.

„Abychom na to navázali, musíme být schopní čelit taktickému výkonu soupeře, založeném na bruslení, fyzické síle i kvalitách brankářské dvojice Lašák, Will," upozornil Ladislav Čihák.