V pátek čeká Indiány od 17.30 hodin zápas 30. kola ve Vítkovicích a v neděli uzavřou modrobílí účet roku 2018 v Chomutově střetnutím s Piráty (začátek v 15.30 hodin).

A ta zlepšená nálada?

Škodovka vyhrála v extralize čtyři z minulých pěti utkání, když naposledy si na Štěpána vyšlápla doma na Spartu a slavila vítěství 5:2.

Vzmach po střelecky utrápené druhé čtvrtině základní části přišel s nástupem hvězdné posily Jana Kováře.

Kovář po neúspěchu v NHL zamířil domů a má na vzestupu Západočechů lví podíl.

Momentálně je osmadvacetiletý centr nejvytíženějším hráčem týmu a s ním se zvedla údernost elitního útoku i celého mužstva. Plzeň také z minulých pěti zápasů vytěžila jedenáct bodů.

„Kovy tvoří hru a díky tomu si dokážeme vytvořit značný tlak. Hokej s ním mě ohromně baví,“ prohlásil Kovářův spoluhráč z první lajny a kapitán týmu Milan Gulaš.

„Když přijde hráč takových kvalit, tak se to musí projevit. Víte, že máte vůdce. Guli (Gulaš) mi promine, ale taky s Kovym v lajně pookřál,“ nechal se slyšet brankář Dominik Frodl. „Je radost se dívat, jak hrají. Navíc každý zápas bodují, střílí góly,“ ocenil jeden z hrdinů vánoční bitvy se Spartou.

Frodl pochytal třiadvacet z pětadvaceti projektilů Pražanů a v důležitých chvílích tým podržel.

„Párkrát při mně stálo štěstí. Během chvíle cinkly dvě tyče. Sparta se tlačila do brány a měla i hodně tečovaných střel, takže jsem za vítězství rád,“ uvedl dvaadvacetiletý talent.

O radost se po boji podělil s diváky. Při týmové děkovačce vystřihl mimo jiné před kotlem plzeňských fanoušků ve výstroji kotoul a rybičku.

„Výhra nad Spartou těší vždycky. A měl jako bývalého slávistu ještě o něco víc,“ připustil Frodl.

Ačkoliv v extralize kroutí první sezonu, vyhoupl se mezi českou brankářskou elitu. Ve Škodovce se propracoval na místo jedničky a běloruského kolegu Dmitrije Milčakova pouští nyní do brány jen občas.

„Odchytal jsem několikátý zápasů za sebou, takže důvěru cítím. Trenéři mi věří a já se cítím také dobře. Chci chytat, kvůli tomu hokej dělám, ale pořád mám co zlepšovat“ říkal Frodl. „Hlavní teď je, že vyhráváme,“ dodal nesmírně mrštný gólman s rychlým reflexem.

Vítkovický tým sice nedávno zlomil sérii proher, ale po dvou vítězstvích naposledy padl v Mladé Boleslavi. O to víc bude chtít dnes doma získat tři body.

„Plzeň má s Kovářem ještě silnější mužstvo, což potvrzuje jejich úspěšná šňůra. O to víc je třeba se připravit, aby se neopakovaly chyby z Mladé Boleslavi. Musíme zlepšit střelbu, pohyb, osobní souboje. Při současné vyrovnanosti tabulky je každé zaváhání potrestáno,“ prohlásil před zápasem týmů z hranice elitní šestky asistent vítkovického trenéra Pavel Trnka.

Na šesté Vítkovice ztrácí o místo horší Plzeň dva body, ale oproti soupeři má odehráno o tři zápasy méně.

Oba předchozí vzájemné duely sezony vyzněly pro hosty, kteří ale výhru vybojovali až po normálním hracím čase. Plzeň si druhý bod v Ostravar Aréně urvala v prodloužení a Vítkovice na západě Čech zase v nájezdech. Jak dopadne třetí souboj?

Jan Eberle
Mělo to drajv, řekl po výhře nad Spartou bojovník Eberle. Rány a nadávky neřešil