Absolvovali Karjala Cup, ale teď už se čtveřice reprezentantů připravuje zase s týmem extraligového lídra z Plzně.

Škodovka se v prvním utkání po pauze utká zítra doma od 17.20 hodin s Chomutovem.

České barvy hájii na severu Evropy vedle Milana Gulaše a Tomáše Mertla také Dominik Kubalík s Michalem Moravčíkem.

Ten dres českého áčka oblékl poprvé a po návratu ho tak čekalo jednání s týmovým pokladníkem. „Něco zaplatím, ale stálo to za to. Šlo o obrovský zážitek i zkušenost,“ říkal Moravčík.

O nominaci si dvaadvacetiletý bek řekl svými výkony v extralize, kde mj. suverénně vede statistiku plus/mínus bodů. Teď okusil špičkový evropský hokej.

„Hraje se v tempu a vůbec je znát, že nastupujete proti nejlepším hráčům z Evropy. Je neuvěřitelné, co si dovolí, a těžko se odhaduje, co udělají,“ shrnul své zkušenosti Moravčík.
Na Karjale odehrál dva zápasy. Premiéru si odbyl proti Švédsku na jeho půdě v Oröbro, kde český tým padl 3:5.

„Čekal jsem, že budu nervóznější. Škoda, že to nedopadlo líp. Dvě třetiny to jakž takž šlo, ale v té třetí nás Švédové přejeli,“ uznal mladý bek, který v extralize kroutí už pátou sezonu.
Radost z výhry si neužil ani potom na závěr turnaje v Helsinkách, kde Češi podlehli ruské sborné 2:5.

„Rusové měli sestavu nabitou hráči Petrohradu, který válcuje celou KHL,a bylo znát, že jde o špičkový výběr,“ říkal obránce.
Útočník Dominik Kubalík uznal, že českému týmu Karjala nevyšla.

„První test před olympijským turnajem nedopadl dobře. Bylo znát, že národní tým se sešel zase po delší době, ale podobné to mělii soupeři. Porazit jsme však dokázali jen Švýcary, což je pro nároďák varování. Zdvižený prst,“ uvedl nejlepší extraligový střelec.

Ostrými pálil Kubalík také v národním týmu. Gólema asistencí přispěl k výhře nad Švýcarskem a skórovali v utkání s Rusy.

„Za ty góly jsem rád, ale chyběly tomu lepší výsledky,“ podotkl Moravčíkův vrstevník, ale jinak ostřílený reprezentant.

Start na vrcholné akci však Kubalíkovi zatím stále uniká. O to víc chce nyní zabojovat o olympiádu.

„Při neúčasti kluků z NHL se otvírá daleko větší šance i pro hráče z extraligy, ale všechno je to ještě daleko,“ podotkl snajpr.

Ačkoliv Kubalík momentálně střílí góly za Plzeň, tak patří švýcarskému klubu Ambri Piotta, který ho může kdykoliv povolat.

Navíc se na Karjala Cupu rozvířily spekulace o možném přesunu mladého střelce do prestižní NHL.

„To je spíš otázka pro mého agenta, já se tím nechci zatěžovat. Mojí prioritou je Plzeň a nic dalšího neřeším. Nechávám to otevřené,“ zdůraznil mladšíz hokejových bratří Kubalíků a těší se na zítřejí souboj s chomutovskými Piráty.

„Máme za sebou sérii tří výher a doma ji chceme prodloužit,“ zdůraznil Kubalík, v devatenácti extraligových zápasech autor 15 gólů a osmi asistencí.

Indiáni naposledy před pauzou vyhráli v Pardubicích 4:0 a potřetí v řadě získali tři body, aniž by inkasovali.

„Těžíme z famózní formy gólmana Míry Svobody, ale na další nulu nemyslíme. Ve středu bude hlavní porazit Chomutov a vybojovat další tři body,“ prohlásil Dominik Kubalík.

„Chomutov hraje výborně do defenzivy a bude těžké jim dát gól. Zároveň ale umí rychle udeřit,“ varoval Michal Moravčík.