Nebo skončit třetí a už dnes večer znát protivníka pro čtvrtfinále play-off. Což by byl celek, který urve šesté místo.

To je oč tu běží.

Téměř hamletovskou otázku řeší hokejisté Škody Plzeň v závěrečném kole základní části extraligy.

Obhájci titulu se na závěr první fáze soutěže střetnou od 18.20 hodin v ČEZ Areně s hradeckým Mountfieldem.

Do boje s Východočechy jsou Indiáni s tím, že dvoubodový zisk jim bez ohledu na ostatní výsledky 52. kola zajistí druhou příčku před Třincem.

Oceláři, kteří na Plzeň ztrácejí dva body, se dnes střetnou s Vítkovicemi.

„My chceme být druzí," zaznívá jasně z plzeňského tábora.

„Proč ne? Čtvrtfinále začínáme doma, a kdyby bylo semifinále, tak také. To je obrovské plus," argumentoval Tomáš Sýkora.

„Určitě půjdeme do zápasu s Hradcem s tím, že chceme vyhrát a to druhé místo si udržet," prohlásil útočník, který naposledy v Chomutově gólem do prázdné branky domácích zpečetil výhru Škodovky.

A stejně hovoří i trenér Milan Razým.

„Nespekulujeme, nevybíráme soupeře, což jsme konečně nedělali ani minulou sezonu. Prostě se nám tehdy na rozdíl od letoška jen nedařilo," zavzpomínal kouč.

„Do play-off chceme jít z co nejlepší pozice a uvidíme, který soupeř pro nás z toho vyplyne," uvedl Razým.
Cesta za další domácí výhrou ale nebude pro mistrovskou Plzeň snadná.

Na marodce totiž zůstávají čtyři hráči. Kromě kapitána Martina Straky a Tomáše Vlasáka i obránci Tomáš Slovák s Jiřím Hanzlíkem.

„Z tohoto důvodu ani nepřipadá v úvahu, že bychom v posledním zápase před play-off šetřili některé další opory," podotkl kouč.

„Dobré však je, že ´Hanzelka´ (Hanzlík) s Tomášem Slovákem by měli být do play-off v pořádku. Tvrďák Martin je i přes zranění rozhodnutý hrát, a otazník tak visí jen nad ´Vlasym´ (Vlasákem)," řekl o o stavu marodů možná naposledy v sezoně Razým.

V play-off se už o zdraví hráčů nemluví. V boji kdo s koho jde o strategické informace.

Nejprve však ještě musí doběhnout základní část.

Ve vzájemných soubojích mezi Plzní a „nováčkem" z Hradce zatím v sezoně platilo, že vyhrává domácí celek.

„Můžeme být v klidu, ale zápas s Mountfieldem chceme odehrát, jak se patří," potvrdil Razým. „Třeba v osobních soubojích je na místě uvážlivost, ale ne přehnaná opatrnost," řekl plzeňský stratég.

Aktuálně pátý Mountfield se může ještě vmáčknout do elitní čtyřky, ale jen když v Plzni uspěje a čtvrtý Zlín naopak padne v Liberci.

Možných scénářů je ale víc, protože do boje o čtyřku je namočená i šestá Kometa Brno, která končí v Karlových Varech a stejně jako Hradec zaostává za Zlínem o dva body.