Dvě kola a konec. Základní část hokejové extraligy spěje do finiše, ale otázek je pořád dost.

O čtvrté místo a poslední přímou jízdenku do čtvrtfinále se utká Hradec Králové s dotírajícím Libercem. Bojuje se i o pozice pro předkolo play-off. Dvanáctka postupujících se uzavřela v neděli, stále však není jasné, kdo na koho narazí.

Desátá Škoda Plzeň se spolu s Olomoucí, Kometou Brno a Karlovými Vary řadí do skupinky celků, které se nejspíš rozřadí do dvojic pro předkolo. Jisté ale není nic. Víc napoví páteční předposlední kolo.

Škodovka vyzve v Mladé Boleslavi od 18.00 o čtyři body a dvě místa horší Bruslaře. Na závěr se pak v neděli utká v Plzni s nyní předposledními Českými Budějovicemi. Jde o body i o sebevědomí. Indiáni chtějí konečně zlomit sérii nezdarů.

„Drhne to. Přitom poslední zápasy nebyly špatné, kluci se snažili, bojovali, ale trápíme se v koncovce. Už však není kam couvnout. S hráči mluvíme pozitivně, aby si víc věřili a zbývající dva zápasy odehráli na doraz jako v play-off,“ prohlásil plzeňský trenér Petr Kořínek.

Má těžkou hlavu.

Ještě v polovině soutěže si Plzeň vedla nad očekávání a držela se v závěsu za elitní čtyřkou. Jenže pak na tým padla mizérie. Problémem je dát gól, a to i v přesilovkách, což byla dřív úspěšná disciplína Indiánů.

Výsledkem je sedm porážek v řadě a narůstající frustrace. Přitom už příští středu začne předkolo play-off. „Buď se vzchopíme, nebo vyhučíme jak nic,“ konstatoval kapitán Jan Schleiss,

Jenže odhodit deku neúspěchů, to se lehce řekne a hůř realizuje. „Natrénovat se už moc nedá, fyzičku hráči mají, takže je to spíš o uvolnění atmosféry. Aby byli kluci na zápasy nažhavení a ne svázaní,“ podotkl Kořínek.

S kolegy z trenérského štábu stále přemítá o doladění sestavy. „Nějaké drobné změny jsme udělali, ale jinak se snažíme držet lajny pohromadě,“ řekl kouč .

O možném soupeři pro předkolo však nespekuluje. „To nemá význam. Jsme rádi, že jsme v předkole a je jedno, zda se utkáme s Vary, Kometou, Olomoucí nebo Třincem. Vždyť v sezoně jsme dokázali porazit snad s výjimkou Pardubic i ty nejlepší. Chtěli jsme předkolo začínat doma, což už nemáme ve svých rukou. Ovšem když zvládneme poslední dvě utkání, tak to třeba ještě vyjde. A když ne, tak i s tím se musíme srovnat,“ zdůraznil trenér Kořínek.

V duelech s Boleslaví má Škodovka v sezoně mírně navrch. V Plzni napoprvé padla po nájezdech, druhý domácí duel vyhráli modrobílí v prodloužení a u Bruslařů urvali výhru 1:0.

Slovenský reprezentant a olympionik Adrián Holešinský je oporou plzeňské Škodovky.
Zbývají dvě kola. Je to šance začít zase vyhrávat, burcuje Holešinský

KDO S KÝM

5. Liberec (83.): v Karlových Varech (9.), s Vítkovicemi (2.)

6. Třinec (77.): v Olomouci (7.), s Mladou Boleslaví (12.)

7. Olomouc (71 b.): s Třincem (6.), v Litvínově (11.)

8. Kometa Brno (69 b.): ve Vítkovicích (2.), se Spartou (3.)

9. Karlovy Vary (67 b.): s Libercem (5.), v Kladně (14.)

10. Plzeň (65 b.): v Mladé Boleslavi (12.), s Českými Budějovicemi (13.)

11. Litvínov (62 b.): v Pardubicích (1.), s Olomoucí (7.)

12. Mladá Boleslav (61 b.): s Plzní (10.), v Třinci (6.)

Dvojice pro předkolo play-off: 5. – 12., 6.- 11., 7. – 10. 8.- 9. Série na tři vítězství začíná na ledě výše postaveného týmu.