V neděli sice plzeňská Škodovka urvala remízu v Třinci, ale po sérii pěti výher získala z minulých tří zápasů jen dva body a těsně hájí desáté místo.

Indiáni drží poslední místenku pro předkolo play-off jen o bod před jedenáctou Mladou Boleslaví a o šest před Olomoucí na dvanácté příčce. Hanáci mají ale odehráno o zápas méně.

„Každý zápas je pro nás dál nesmírně důležitý," zaznívá z tábora Indiánů před duelem s Chomutovem.

Piráti zaútočí na plzeňský přístav v HM Areně dnes od půl šesté odpoledne.

Domácí jsou si vědomi, že dnešní souboj plus další čtyři – v Brně a potom se sousedy v tabulce Zlínem, Olomoucí a Mladou Boleslaví – budou ve vrcholící rvačce o místo v desítce ještě o něco důležitější.

„Věřím, že ukážeme sílu, charakter i to, že třetí místo v minulé sezoně jsme nezískali náhodou a nepovedený vstup do soutěže je minulostí," prohlašuje plzeňský trenér Ladislav Čihák.

„Chceme potvrdit, že jsme se od loňského května nepřipravovali zbůhdarma," říká mladý kouč.

S vizí, že nelze nic opominout, v týdnu s kolegy z trenérského štábu hráčům připomněli nedávné výpady do Liberce a Třince.

„V obou případech jsme nezvládli začátky zápasů. Soupeři byli všude dřív a třeba v Liberci to jen se štěstím bylo po první třetině jedna jedna. Podobně v Třinci. Domácí se utrhli do vedení dva nula, ale kluci dál bojovali a proti druhému celku soutěže nakonec vyválčili alespoň bod," oceňuje Čihák.

Třikrát v řadě teď Indiáni byť se silnými soupeři prohráli, ale není kam uhnout.

„Musíme znovu skočit na vítěznou vlnu," zdůrazňuje kouč. „Vítkovice se malinko vzdálily a o poslední dvě místa v desítce se tak perou čtyři týmy. Kromě nás ještě Zlín, Mladá Boleslav a Olomouc," podotýká.

Chomutovské nájezdníky považuje Čihák za nevyzpytatelného soupeře.

„V novém roce se jim daří. Vyhráli šest ze sedmi zápasů, jsou nepříjemní, nebezpeční v přesilovkách a zaslouženě se perou o šestku. My chceme do desítky a musíme se vyždímat nadoraz," zdůrazňuje Čihák.

Může počítat s relativně kompletní sestavou. Mimo hru jsou jen dlouhodobě zranění Ryan Hollweg a Tomáš Slovák.

V minulých střetech Indiánů s Chomutovem v sezoně uspěl vždy domácí tým. Piráti navíc od návratu mezi elitu v Plzni ještě neuspěli. „Škodovka se zvedla, do sestavy se jí vrátili zranění hráči. Bude to těžký zápas, ale my se na něj připravíme a uvidíme, co to přinese," prohlašuje zkušený útočník Marek Tomica.