To je názor Jágrova dlouholetého spoluhráče a dvorního centra Martina Straky.

„Načasování přihrávky je pro Jardu důležité. Často je to otázka jedné dvou vteřin. Musí být v pohybu a ne se zblokovaný přetlačovat se soupeřem," bránil legendárního hokejistu Straka. „Když už si Jágra vezmete do týmu, tak byste mu měl dát, co potřebuje. Jen tak můžete využít jeho potenciál. Tak to vidím já."

Jako centra k Jágrovi by si Straka dovedl představit třeba Jana Kováře. Ten se v roli nahrávače osvědčil v Plzni a teď v celku nového šampiona KHL z Magnitogorsku.

„Kovy by mi na to seděl. Možná ještě Hudler nebo Červenka, který s Jardou hrál v Omsku. Prostě někdo, kdo to v útočném pásmu olítá a má cit pro rozehrávku," říká olympijský vítěz a mistr světa.

A nediví se, že se rozčarovaný Jágr rozhodl po světovém šampionátu dát reprezentaci sbohem.

„Jarda chce být vždy nejlepší a čtvrté místo pro něj muselo být trpkým zklamáním," tvrdí Jágrův vrstevník.

Sám český dres svlékl už dříve a po sezoně oceňovaný bojovník z Plzně ukončil v 41 letech svou hráčskou kariéru.

Fanoušci si sice přejí, aby Jágr odchod z národního týmu ještě odložil. Sepisují petici, ať vydrží do příštího mistrovství, které hostí Praha. Straka však míní, že výjimečného hráče nepřesvědčí.

„Není zvyklý měnit názory," říká o Jágrovi majitel a generální manažer hokejové Škodovky.

A jak Straka hodnotí vystoupení české reprezentace v Minsku?

„Žádná sláva. Jak v semifinále, tak potom v souboji o bronz byli soupeři jasně lepší. My jsme dopláceli na nezkušenost beků, kteří příliš chybovali a nedokázali podpořit útok," říká kriticky.

Podle Straky odehrál národní tým dobře snad jen 58 minut ve čtvrtfinále proti Američanům.

„K tomu pár slušných momentů v dalších zápasech, to je však málo. V týmu byla ale řada nováčků a je jen na nich, jak s tou zkušeností naloží. V záloze jsou i další mladí kluci, jako třeba Vrána nebo Pastrňák, ale to už je věc trenérů," prohlašuje Straka.