V neděli v Brně sice úřadující mistři sestřelili tamní Kometu 4:1, ale dva dny nato doma dopadli bledě.

Úterní souboj osmého kola s kladenskými Rytíři prohráli Indiáni 3:5.

Ten zápas špatně začali, celou dobu jen doháněli ztrátu a nakonec poprvé v sezoně opouštěli vlastní led s prázdnou kapsou.

„Z naší strany to byl hrozný zápas. Ve hře jsme měli totální chaos. Nikdo si nedržel svoje místo, každý někde zaskakoval a z toho jsme pak propadali. Zaostávali jsme ve všech herních činnostech," nešetřil kritikou asistent trenéra Michal Straka.

Vedoucí gól hostů a odpověď Plzně. Tenhle scénář fungoval zhruba do poloviny střetnutí. Následný dvojitý úder Jana Rudovského během tří minut už však byl pro Indiány smrtelný.

Většinou složitě rozehrávané akce Plzně se totiž dál rozbíjely o soupeřův obranný val ve středním pásmu. Naopak Rytíři slavili úspěch z rychlých útoků.

Na dvě tři přihrávky se hosté dostávali do plzeňského pásma a stříleli góly. Hru šampionů naopak postupem času ovládla křeč a marnost.

„Prohrát se může, ale ne takovýmhle způsobem. Byla to ostuda," nebral si servítky Michal Straka.

A příčina nečekaně špatného výkonu?

„Nevím, jestli šlo o podcenění. Předtím jsem proti Kometě odehráli náš nejlepší zápas v sezoně a zdálo se, že tým naskočil. Jenže místo toho, abychom doma zisk z Brna potvrdili, přišla laciná porážka," zlobil se plzeňský asistent.

Ačkoliv domácí trenéři protočili gólmany, Lukáše Mensatora po páté brance střídal Matěj Machovský, měnili i složení útoků, kýžený obrat už nenastal.

„Nic nás nenastartovalo. Před vlastní brankou jsme kupili chybu na chybu. Vládl tam doslova bordel," říkal Michal Straka.

A příčiny neviděl v absenci dvou obránců. Tomáš Slovák nehrál kvůli nemoci a Jakub Jeřábek je zraněný.
„To nebylo o jednotlivcích, špatně hrál celý tým," tvrdil Michal Straka.

Dole mělo být přitom Kladno, které v neděli na Spartě vedlo 2:0, přesto zápas v jeho závěru, v posledních vteřinách, ztratilo.

„I v neděli jsme hráli dobře, ale nebodovali jsme. To nás spíš posilovalo a v Plzni jsme si spravili chuť," říkal kladenský asistent Petr Tatíček.

Úterní duel byl přitom pro Kladno třetím výpadem na led soupeře v řadě. A po Liberci dokázali Rytíři vyplenit i sídlo Indiánů.

„Doma jsme příliš nevyhrávali. takže o to důležitější tohle vítězství je. Proti silné Plzni odvedl tým taktický, disciplinovaný výkon a výhru si zasloužil," konstatoval spokojený Tatíček.

Zato v plzeňském mužstvu vládlo značné rozčarování.

„Je to zklamání. Chtěli jsme potvrdit dobrý výkon z Brna a teď začínáme zase od znova," prohlásil útočník Štěpán Novotný a v úterním duelu autor vyrovnávacího gólu na 2:2.

„Kladenští výborně bránili svoji modrou čáru a nám nezbylo než jen do útočného pásma nahazovat puky, které jsme pak nedokázali vybojovat," rozebíral prohru třiadvacetiletý forvard.

Do Plzně přišel před sezonou, když předtím působil v nižších zámořských soutěží, v Popradu okusil KHL a potom v Liberci i krátce extraligu.

„Proti Kladnu jsem třeba hrál poprvé v životě," hlásil Novotný. „Bohužel ten zápas se nám nepovedl, naopak soupeři tam spadlo, na co sáhl. Věřím ale, že příště se nám povede zase lépe," říkal.

Jenže ono příště, to je zítřejší duel v Praze s vedoucí Slavií a v neděli domácí zápas s Pardubicemi – třetím celkem průběžného pořadí.