I tak Václav Jáchim nedávno  završil rok ve funkci ředitele hokejového klubu HC Plzeň 1929.

„O hokej, o jeho sportovní stránku, se také nestarám. Ani nechci.  Proč také, když  tuhle oblast si v Plzni řídí majitel klubu a člověk nejpovolanější Martin Straka,“ zdůrazňuje Jáchim.

Právě Straka uvrtal  Jáchima na přelomu loňského ledna a února do  funkce.

„Za ty roky, co se motám kolem plzeňského hokeje, se dobře známe. Jenže  ´knížecí´ rady u piva nějak přestaly stačit a Martin navrhl, že když tak všechno  vím, abych si to šel zkusit,“ vysvětluje Jáchim (směje se).

Byznysman, který jako majitel společnosti Interconex  podporuje už řadu let plzeňský sport.

Ředitelský post přebíral  Jáchim v krušných časech.

Na ledě se Plzeň prala s následky administrativní chyby, která  vyústila v údajně neplatné starty hráčů Petra Přikryla a Tomáše Frola, a tým kvůli tomu přišel o 19   bodů.

Indiáni se sice i tak vydrápali ze dna a  pronikli  do předkola play off, ale tam ztroskotali na Litvínovu.

Navíc se v čele klubu střídali výkonní ředitelé.

Když v listopadu 2010 odstoupil z funkce Jaromír Zavoral, jeho nástupce Václav Svoboda vydržel v horkém křesle necelý měsíc.  

Po nástupu jste chtěl  hlavně rozhýbat obchodní sekci a přispět k tomu, aby klub fungoval jako transparentní společnost,  věrohodná  pro své partnery. Jak jste v tom úspěšný?
To  se  zeptejte  majitele klubu.

Ptám se na váš osobní pocit.
Práce ještě není dokončená.

Proto původně krizové řešení přerostlo v dlouhodobější záležitost?
Dá se to tak říci. Přece jen se musím věnovat i firmě, a tak jsem předpokládal, že v téhle době už klub řídit nebudu. Zatím pokračuji, protože mi osud hokeje v Plzni není lhostejný. Kvůli tomu jsem i předtím Martinovi kývl.

Jaký pro vás uplynulý rok byl?
Hektický. Náročnější než jsem předpokládal. Hokej není klasický byznys, ve kterém se pohybuji, i když se to tak snažím nastavit. I klub by měl fungovat jako normální firma, která prodává své zboží. Kromě úspěchů mužstva i své dobré jméno, značku. A ty máme podle mého nejlepší v extralize.

Můžete být konkrétní?
Chloubou klubu je  Martin Straka. A náš  indián. Na něm mě mrzí snad jedině to,že jsem ho nevymyslel já.

Přitom ale máte jeden z nejnižších rozpočtů v extralize. Budete se ho snažit navýšit?
Vycházíme z možností regionu. V Plzni není jeden dominantní sport, v nejvyšších soutěžích funguje ještě basket, házená či fotbal. Pro mě je důležité, že klub je stabilizovaný a cílem je v tuto chvíli vyrovnaný rozpočet.

Firma, kterou vlastníte, podporuje hokej, ale zároveň je v Plzni hlavním partnerem basketbalistů. Nejde o střet zájmů?
Ne. Ta spolupráce je už léta založená především na osobních vztazích a rozhodně v ní hodlám pokračovat.

Co jste musel změnit, aby se chod hokejového klubu přiblížil vašim představám?
Hlavně myšlení lidí. Přesvědčit je, že hokejový klub není nějakou příspěvkovou organizací, v níž jen čekáte s nastavenou rukou. A že si je třeba vážit každého, kdo na hokej přispívá, od obchodních partnerů  po diváky, kteří stále zůstávají našimi největšími sponzory.

Když jste se stal hokejovým ředitelem, tak v Plzni doznívala registrační kauza a  klub se potýkal s následky likvidačního trestu.  Teď  po roce čelíte další nepříjemnosti.  Zatrnulo vám, když se strhla kauza kolem loga společnosti Bet-at-home na plzeňských dresech?  
Ne. Pro nás to nebylo překvapení. Věděli jsme, že něco takového může přijít a byli jsme  připraveni.

Co vás tak uklidňovalo?
Právní posudky, které máme k dispozici. Potvrzují, že právo je v konečném důsledku  na naší straně. Ale přiznávám, že mě štval všechen ten humbuk. Když z internetu křičí,  jak hokejové Plzni hrozí mnohamilionová pokuta a vedle bliká  logo stejné nebo jiné   podobně ´problémové´ sázkové společnosti, tak je to k vzteku. Navíc klubu nic takového  nehrozilo.

Skutečně? Vždyť jste propagovali  společnost, která není v Česku registrována, což od 1. ledna platný loterijní zákon zapovídá. A společnost BPA také kvůli tomu udělila Asociaci profesionálních klubů (APK) – řídícímu  orgánu extraligy, pokutu 13 milionů korun.
Je třeba si uvědomit, že ta věc má dvě roviny. Faktickou a  právní. Po té právní jde o spor mezi APK a BPA.   A zrovna jako my, tak i představenstvo APK si nechalo kauzu  posoudit od velmi renomované advokátní kanceláře. Její závěry se v ničem neliší od našich posudků a také pokutu jako neopodstatněnou odmítla.

Jenže  i v předloňské  kauze odpočtu bodů se  Plzeň hájila  posudkem renomovaných  právníků,  který vyzníval v její prospěch. Ale zvrat to nepřineslo.
Jistě, i těmito myšlenkami jsem se zabýval. Ale tohle je něco jiného. Tehdy mohly některé iracionální postoje zvítězit v rámci valné hromady APK. V tuhle chvíli tam ten prostor není. Nejde o herní řády, jde o zákony státu, o ústavu. A nový loterijní zákon je z tohoto pohledu minimálně  nešťastný. O tom jsme přesvědčeni.

V čem je nový zákon špatný?
Z článku 10 Ústavy České republiky totiž vyplývá, že jsme vázáni mezinárodní smlouvou, tedy zakládací listinou Evropské unie. V ní stojí, že se zaručuje volný pohyb služeb a kapitálu. Což má v tuto chvíli nejvyšší právní sílu.

Novou právní normu však zatím nikdo nezpochybnil a BPA na  sankci vůči APK  trvá. Neobáváte se, že ostatní kluby po vás budou žádat,  abyste sankční  částku zaplatili?
Tak jestliže by měla být APK tou pokutou postižena,  tak se mínění některých klubů může skutečně znovu obrátit proti Plzni. Ale to my nechceme. Navíc věřím ve zdravý rozum. Kluby si uvědomují, že teď bojujeme i za jejich peníze.  

Přesto vás představenstvo APK požádalo, abyste inkriminované logo z dresů i z mantinelů odstranili.
Ano, z důvodů opatrnosti a právní jistoty. A my jsme také představenstvu APK vyšli maximálně vstříc.

Tak,  že jste logo Bet-at-home nahradili  nápisem život-je-hra?
Myslím, že lidi tu nadsázku pochopili. O to nám šlo. Vnést do absurdní kauzy určitou míru českého humoru. Nejde přece o život.

Jenže tanec kolem loga  tím neskončil. Co může následovat?
Můj názor je, že kauza nezbytně skončí u soudu.  Alespoň ta, která se bezprostředně týká Plzně. Zda to samé bude platit i v případě sporu  mezi APK a BPA, to nevím.

Z čeho vycházíte?
Očekáváme, že v nějaké dohledné době se nám s nějakou sankcí ozve Krajský živnostenský úřad a my se budeme bránit. Kauza tak nejspíš přes ministerstvo doputuje ke správnímu soudu. Takhle to zřejmě bude pokračovat, než se dobereme  nějakého jasného závěru.  

A jste přesvědčen,  že bude pro hokejovou Plzeň příznivý?
Jistě, a proto máme tak pevný postoj.   Jinak bych si ani nedovolil vystavovat klub nepřiměřenému riziku.