Před sezonou jim prorokovali krušnou sezonu, boj o záchranu, ale hokejoví bojovníci ze Škody Plzeň se vzpírají očekávání.

Po 22 kolech jsou Indiáni v průběžném pořadí extraligy druzí o čtyři body za vedoucím Libercem.

Za dvanáct dní po reprezentační pauze vyválčili v šesti zápasech deset bodů z možných osmnácti. Z toho sedm bodů v ošidném domácím čtyřboji.

A to Škodovka vinou zranění a nemocí ztrácela své opory. Na marodce se postupně ocitli Ryan Hollweg, Marcel Hossa, Petr Kadlec, Michal Moravčík a Ondřej Kratěna.

Přesto Indiáni doma porazili Vítkovice, udolali brněnskou Kometu a bod urvali i v souboji s Hradcem. Až v neděli na Spartu už ve značně okleštěné sestavě Plzeňští nestačili. I tak je prohra 2:4 mrzí.

„Byli jsme pobití, ze základu nám chyběli ti nezkušenější, ale pořád šlo získat víc," bilancoval Michal Straka. „S Hradcem jsme vedli 2:0, nakonec to skončilo 3:3 a v nájezdech jsme přišli o druhý bod. A rovněž v neděli proti Spartě jsme nemuseli vyjít zkrátka," litoval plzeňský kouč.

Souboj se Spartou – tahák nedělního kola – totiž podobně jako páteční duel s Mountfieldem nabídl atraktivní hokejovou podívanou. A to se plzeňská sestava náhradníky jen hemžila.

K obránci Lukáši Chalupovi přibyl z Klatov ještě Jan Holý, do útoku Matěj Beran a z plzeňské juniorky zase Filip Suchý. „Ti kluci si odvedli své. Zúročuje se spolupráce s druholigovými Klatovy. Trenér Pavel Vostřák tam hráčům ordinuje stejný styl, co hrajeme my. Navíc ty kluky sledujeme a můžeme tak sáhnout po nejlepších," uvedl Michal Straka.

Škodovka si proti Spartě zvlášť v prostřední části ještě za bezgólového stavu vytvořila značný tlak. Na střely třetinu vyhrála 17:6, ale do vedení šel soupeř. „Dvakrát jsme potom skóre srovnali a bod bychom si určitě zasloužili, jenže za stavu 2:2 jsme po buly v naší třetině chybovali a soupeř toho využil," zmínil Straka situaci z 54. minuty. „Špatně jsme si rozebrali soupeře, vyplaval z toho Netík a střílel do odkryté brány. Pak už to bylo vabank a Hamilton nás po brejku dorazil."

Ztraceného zápasu sice kouč lituje, ale jinak u něj převažují pozitivní pocity.

„Herně to bylo solidní, udrželi jsme se v popředí tabulky a teď potřebujeme, aby se kluci dali zdravotně do pořádku," uvedl Straka a trénink svolal až na zítřek.

„Každý má nějaký ten šrám, takže volno přijde vhod. Navíc se hrálo prakticky obden a už to chce vypadnout na chvíli ze zimáku a nemyslet jen na hokej," řekl obránce Jakub Jeřábek.

Při absenci Kratěny s Kadlecem plnil v neděli funkci kapitána a přál si, aby i příště přišlo do plzeňské arény tolik diváků. „Přes šest tisíc lidí v hale, to už je nějaký hukot. Cítili jsme jejich podporu a hrálo se hned líp," prohlásil nejproduktivnější bek soutěže.

V pátek jede Plzeň na led aktuálně třetí Mladé Boleslavi a v neděli hostí zatím spícího favorita z Třince, který je desátý.