V současnosti 36letý borec poprvé nakoukl do české extraligy v sezoně 1998/1999, ale do povědomí fanoušků se výrazněji dostal v následujícím ligovém ročníku.

„Jeslínek vs Čechmánek 2:0". Mnozí fanoušci si jistě vybaví Jeslínkův husarský kousek – dvě branky vstřelené fantomovi Čechmánkovi v semifinále play-off proti Vsetínu, kterými tehdy nadějný junior šokoval vládce českého hokeje. Vsetín tehdy vedl 1:0 na zápasy a ve druhém domácím duelu kráčel znovu za výhrou. Jenže slepené údery Michala Jeslínka vrátily Plzeň z nepříznivého stavu do hry.

Keramiku ale pohřbil Jan Tomajko a Vsetín postoupil hladce do finále. Výraznější šanci tehdy 20letý mladík v modrobílých barvách nedostal. Vedení Keramiky jej odeslalo do prvoligového Chomutova, kde strávil podstatnou část kariéry.

„Vždy když přijdu v Plzni na stadion, cítím něco nepopsatelného," říká hokejový útočník Michal Jeslínek.

Vzpomínky na angažmá na západě Čech jsou pro Michala Jeslínka smíšené.

„Cítím malinko lítost, škoda, že to v Plzni nevyšlo lépe. Na druhou stranu jsem tu zažil spoustu pozitivních věcí a potkal spoustu dobrých lidí jinde," nepopírá hráč, že se mu z Plzně odcházelo s těžkým srdcem.

„Ale jak se říká: asi to tak mělo být a nemá smysl hloubat v minulosti," dodává Jeslínek. Většinu hokejového života strávil v první lize – oblékal dres Dukly Jihlava i Mladé Boleslavi. Do extraligy ještě nakoukl v Litvínově. V sezoně 2013/2014 se rozhodl pro změnu – vydat se na zahraniční angažmá na jih do prosluněné Itálie.

V týmu Fassa patřil společně s dalším českým legionářem, Jakubem Šindelem, ke klíčovým mužům. Jeslínek si připsal 42 bodů v 41 zápasech. Jenže ekonomické problémy klubu zapříčinily nucený odchod. A tak se Michal Jeslínek vydal do hokejově exotičtějších končin.

„Do Rumunska jsem se dostal přes kamaráda, který tam hrál. Odehrál jsem tam pouze dva zápasy, v té době jsem čekal na angažmá a chtěl jsem se někde udržovat ve formě," vysvětluje hokejista.

Rumunsko? To je bída… „Úroveň ligy je špatná, stejně jako zázemí a celkový život tam. Těžko popisovat, kdo to nezažil, neuvěří," míní Jeslínek. Po krátké rumunské epizodě se přesunul do francouzského Briançonu. Letos v létě podepsal další smlouvu, tentokrát s týmem Mulhouse (druhá nejvyšší francouzská soutěž).

Na angažmá v mužstvu, které povede teprve 34letý kouč Jan Procházka a kde působí i další čeští hokejisté (Pšurný, Kapička, Martinka a Poživil), se těší.

„Uvidíme, jak se nám bude dařit. Ale na novou sezonu se moc těším," uzavírá Michal Jeslínek.

Martin Šiška