Zklamaní a s prázdnou se vrátili z Nitry hokejisté Škody Plzeň. Druhé utkání v základní skupině Ligy mistrů skončilo pod Zoborem výhrou slovenského mistra 2:1.

Západočeši tak nenavázali na týden staré úvodní vítězství v norském Stavangeru.

„Náš výkon byl oproti zápasu ve Stavangeru špatný. Asi jsme si mysleli, že to půjde samo. Nitra výborně bruslila, byla důraznější a žádný puk pro ni nebyl ztracený. Nutno říct, že domácí výhru chtěli víc a šli si za svým," hodnotil česko-slovenský duel plzeňský trenér Michal Straka.

Škodováci nastoupili do zápasu po šesti hodinách v autobuse a soupeř, podporovaný bouřlivým publikem, se také ujal vedení. Slovák prohodil puk na Blackwatera a nitranský kanonýr po nájezdu překonal Machovského kličkou do bekhendu.

Předtím si s domácí obranou pohrál Koreis, jel sám na Valenta, ale gólman stihl zakončení k tyči betonem zlikvidovat. V závěru třetiny na Valentovi ztroskotal i nejlepší plzeňský střelec Kubalík a o vyrovnání se postaral až v úvodu druhé části kapitán Kratěna. Prosmýkl se kolem nitranského beka a zblízka střílel pod horní tyč.

Oba gólmani se dál vyznamenávali a drželi vyrovnaný stav 1:1. Boj kdo z toho se tak rozhodl až v třetí části, kdy vyloučení slovenského beka Plzně Kubky využil americký obránce Milam.

„O domácí výhru v Lize mistrů jsme hodně stáli. Zápas se lámal v přesilových hrách. Věděli jsme, že Plzeň je v početních výhodách silná, ale svou výhodu neproměnila, zatímco my jsme dali rozdílový a nakonec vítězný gól," radoval se nitranský kouč Andrej Kmeč.

„Ta dlouhá cesta nám nepřidala. Těžko říci, zda na nás ve třetí třetině dolehla únava, nebo Nitra přidala, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Doma máme soupeři co vracet," prohlásil slovenský reprezentant a člen plzeňské defenzivy Peter Čerešňák.

Všechny tři týmy ve skupině J tak mají aktuálně po třech bodech. Odveta s Nitrou v Plzni je na programu v sobotu 3. září a potom ve čtvrtek 8. září hostí Škodovka doma Stavanger. Do play-off postoupí ze skupiny dva týmy.

HK Nitra - HC Škoda Plzeň 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Blackwater (M. Slovák, Ordzovenský), 48. J. Milam (Laliberté, Blackwater) - 22. Kratěna (Johnson). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Novák - Korba, Šefčík (všichni SR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 2521.

Sestava Plzně: Machovský - Pulpán, Čerešňák, Kvasnička, Kadlec, Moravčík, Kubka, D. Sklenička - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Lev, Johnson - Schleiss, Preisinger, T. Svoboda - Yellow Horn, Koreis, Hollweg. Trenér: Michal Straka a Čihák.