Radost ze skalpu finských mistrů musí ale na západě Čech krotit.

Už v sobotu totiž Škoda vyzve ve druhém souboji skupiny B nejlepší dánský tým Rungsted Seier Capital. Zápas v plzeňské Logspeed CZ Aréně začíná v 17.45 hodin.

„Po Finech nás prověří Dánové a nelze nic podcenit. Kromě dánských reprezentantů jsou v týmu i zkušení Švédové, Američan a nečeká nás nic lehkého,“ prohlásil trenér Ladislav Čihák.

„Rungsted na úvod sice prohrál v Zugu 2:5, ale co vím, tak nehrál špatně,“ podotkl hlavní kouč Škodovky. „Je třeba navázat na výkon s Hämeenlinnou a vyhnout se chybám, které jsme dělali,“ apeloval.

A co Čihák týmu, který v souboji s Finy třikrát prohrával o dva góly, ale nakonec po strhujícím obratu slavil vítězství v prodloužení, nejvíc vyčítá?

„Asi nepovedené začátky úvodních dvou třetin. To měl soupeř nějaká přečíslení, trefil tyčku a to si musíme líp pohlídat,“ řekl Čihák.

Vedle negativ však vyzdvihl i nezlomnost Indiánů.

„Ačkoliv jsme kvůli vlastním chybám darovali soupeři pár gólů, tak tým ve třetí části dokázal srovnat. V prodloužení potom Petr Straka trefil druhý bod a pro nás obrovsky cenné vítězství,“ prohlásil Čihák.

Lehké to v úvodním ostrém zápase nové sezony neměl ani brankář Dominik Frodl. „V první třetině trefil soupeř tyčku a pak na mě dlouho nic nešlo, protože kluci Finy do ničeho nepouštěli. Jenže ve druhé třetině jsem hned z první střely dostal gól, takovou haluz. Za chvíli dali druhý a rázem byli na koni,“ říkal gólman, který nakonec inkasoval čtyřikrát.

„Tolik gólů bych dostávat neměl, ale zároveň vím, že nějaké velké šance jsem pochytal. Hlavní je výhra. My chceme uspět v Lize mistrů minimálně jako v minulé sezoně a prohrát s Finy na úvod, by byla ztráta. Skupina není lehká a honit to v říjnu v rozjeté sezoně s Zugem by bylo pozdě,“ podotkl Frodl.

V sobotním souboji s Rungstedem bude branku Škody hájit Jaroslav Pavelka.

Před zápasem bude oceněn někdejší excelentní útočník Škody i národního týmu a nyní trenér mládeže František Černý, který nedávno oslavil 60. narozeniny.

Dánský mistr se představuje

Rungsted je přístav a zároveň příměstská čtvrť Hørs᠆holmu, města na břehu úžiny Øresund ve východním Dánsku. Nachází se 25 km severně od Kodaně.

Hokejový klub tu byl založen v roce 1941 pod názvem Rungsted IK. Začátky se odehrávaly na zdejším jezeře. Až po několika letech bylo postaveno nekryté kluziště a teprve v roce 1971 se klub dočkal vlastní haly. Bitcoin Arena pojme 2460 návštěvníků. Stávající název Rungsted Seier Capital přijala organizace v roce 2016. Klubovými barvami jsou tmavě červená, modrá a bílá. Šestkrát si Rungsted vybojoval bronz, získal devět stříbrných medailí a čtyřikrát usedl na dánský hokejový trůn. Naposledy letos na jaře, kdy ve finálové sérii zdolal tým SønderjyskE. Hlavním trenérem Rungstedu je bývalý švédský útočník Erik Hjalmarsson, jenž v klubu v roce 2016 ukončil hráčskou kariéru. Hlavním koučem se stal loni a hned slavil titul.