Hokejoví Indiáni z Plzně vítězí a po nepovedeném startu se v extralize derou do vyšších pater. Naposledy Škodovka svalila doma tápající vicemistry z Liberce 3:1, potřetí v řadě brala tři body a v průběžné tabulce je už osmá. Navíc jen o skóre za Olomoucí a Českými Budějovicemi. A přestože Západočeši přidali na konto šestý bodový zápis po sobě, snaží se držet při zemi.

„Musíme pokračovat a bodovou sérii natáhnout na co nejvíc zápasů. V prvních kolech jsme nějaké body ztratili a teď je třeba udržet šňůru co nejdéle,“ burcuje mladičký obránce David Jiříček.

Osmnáct mu bude až koncem listopadu, ale v duelu s Libercem vypálil vítěznou ránu. Ve druhé třetině Jiříček mocně napřáhl a svou třetí trefou v sezoně korunoval narůstající tlak Škodovky.

„Střelu beka od modré by měl gólman normálně chytit, ale někdo z kluků před libereckou bránou skvěle clonil a prošlo to tam,“ komentoval Jiříček důležitý gól na 2:1 na který soupeř už nedokázal odpovědět.

I když ještě kousal.

„Liberci pár minulých zápasů nevyšlo a věděli jsme, že v Plzni bude chtít neúspěšnou sérii zlomit. My jsme ale těžké utkání zvládli, takže super,“ ocenil nejlepší junior uplynulé extraligové sezony.

A neopomněl zdůraznit, že obrovský podíl na vítězství má gólman Miroslav Svoboda, a to hned ve svém prvním zápase za Plzeň po návratu z Vítkovic. „Míra prožil super comeback. Strašně nás podržel a patří mu velký dík. Určitě to byl náš nejlepší hráč,“ prohlásil Jiříček.

Svobodův výkon ocenili i fanoušci a často během utkání vyvolávali jeho jméno. Zkušený brankář se ale chválu snažil krotit.

„Určitě je super, že mi první zápas vyšel. Kdybychom prohráli, bylo by to horší pro mě i pro tým. Jenže v pátek přijde další zápas a určitě tu nejsem, abych jednou zachytal a pak ne. Prohrávat jsem do Plzně nešel,“ uvedl Svoboda s tím, že pokora je na místě. „Musíme pracovat dál, abychom stoupali tabulkou a měli klid,“ doplnil.

Do Plzně se vrátil po třech letech ve Vítkovicích jako jedna z hlavních posil. Jenže v létě ho zmohla těžká viróza, místo pilování formy běhal po doktorech a do brány se tak dostal poprvé až v 11. kole. A to ještě hned po sedmi vteřinách hry inkasoval trest za vyhození puku mimo led.

„Já klukům věřil, že oslabení ubráníme a povedlo se. Dělal jsem si pak srandu, že jsem to udělal proto, abych se do všeho rychleji dostal,“ konstatoval muž zápasu .

Svoboda čelil 31 libereckým střelám a jediný gól inkasoval ve 13. minutě, kdy ho z dorážky překonal Adam Najman. A ještě po nešťastném odrazu, kdy se brankářem ztlumený puk dostal přímo k soupeři. „Myslel jsem, že střelu držím a puk mi nemůže vypadnout, jak mi vypadl. Proto jsem pak reagoval pomaleji a na třetí dorážku vůbec. To beru na sebe, ale zároveň tam byli tři hráči volní. Na to si musíme dát příště pozor,“ podotkl 26letý brankář.

A co přijde příště?

Ve zkratce zápasy s celky ze dna tabulky. V pátek narazí Škodovka na předposlední Kladno, ale hrát se bude v azylu Jágrových rytířů v Chomutově (18.00). A v neděli pak Indiáni doma vyzvou na souboj nejhorší tým soutěže Zlín (16.30).

Proti libereckým střelcům vytáhl Miroslav Svoboda třicet povedených zákroků.
Brzké vyloučení? To abych se rychle dostal do tempa, žertoval gólman Svoboda