Plzeň – Předtím v pěti zápasech získali jen čtyři body, ale na Mikuláše hokejisté Skody Plzeň zabrali. V nedělním souboji 26. extraligového kola Indiáni sestřelili Piráty z Chomutova 4:0, když o zisku tří bodů rozhodli třemi góly v prostřední části a vrátili se na druhou příčku tabulky. 

Výrazný podíl na výhře Škodovky měl gólman Machovský, který potřetí v sezoně udržel čisté konto a obránce Jeřábek. Zastupující plzeňský kapitán přispěl k eliminaci nejproduktivnějšího hráče soupeře i celé soutěže Červenky a ještě stihl asistovat u tří indiánských gólů. Naopak Severočeši přišli o úspěšnou sérii v níž v devíti zápasech po sobě bodovali a třikrát předtím zvítězili.

„V pátek jsme padli ve Zlíně znovu po zbytečných chybách, což jsme už opakovat nechtěli. Věděli jsme co má Chomutov za sebou a že jde o nepříjemného soupeře. Náš tým ale odvedl soustředěný výkon a podpořený výborným zákroky Machovského jsme konečně zase brali tři body," ocenil po nedělním střetnutí plzeňský trenér Michal Straka.

Slavil se Mikuláš, ale v HM Areně se rozpoutala urputná hokejová bitva. Proti Červenkovu útoku rukovala od začátku elitní domácí formace s nejlepším střelcem extraligy Kubalíkem podpořená v obraně dvojicí Jeřábek, Moravčík. A byla úspěšná. Červenka si ani neškrtl, zatímco Kubalík skóroval.

V první třetině se však diváci gólu ještě nedočkali. Nejblíže k němu měl domácí štírek Indrák, který v 11. minutě prokličkoval před chomutovskou branku, jenže gólmana Strmeně nepřekonal. Poté Indrák napřáhl z mezikruží, ale v záklonu cíl přestřelil. Několikrát zahrozili i hosté, ovšem Machovský vše kryl. Jako v závěru třetiny, kdy vykopl nebezpečnou ránu Květoně.

Druhá část nabídla asi nejlepší hokej a Plzeň uštědřila soupeři gólovou lekci. Už ve 22. minutě vystihl chomutovskou rozehrávku Bližnák, najel před Strmeně a zkoušel ho překonat bekhendem. Gólman odolal, jenže dojíždějící Johnson zblízka dotlačil kotouč za čáru. Zásah ještě zkoumal viderozhodčí, ale potvrdil domácí radost – 1:0.

Poté se několika skvělými zákroky vytáhl Machovský Po polovině zápasu hráli škodováci dvě přesilovky po době a znovu udeřili. Kracíkovu střelu z pravého kruhu mimo dosah hostujícího brankáře tečoval Kubalík. „Na první teč ještě gólman zareagoval, ale puk neudržel, tak jsme do něj plácl znovu a spadlo to tam," popsal plzeňský snajpr svou šestnáctou trefu v sezoně.

Plzeňští následně ubránili dvě oslabení, nažhavení hosté pokračovali v tlaku, jenže znovu inkasovali. Bojovník Jeřábek si lehl do nebezpečné střely soupeře a vzápětí přesným prohozem nastartoval brejk Schleisse, který akci zakončil parádní kličkou do bekhendu a slavil první gól v sezoně – 3:0

V závěrečné části potom ještě Schleiss nabil zpoza branky na čtvrtý gól Presingerovi a tím definitivně zlomil šance Pirátů na zvrat. Plzeň už taktickou hrou soupeře do šancí nepouštěla a co prošlo, kryl jistý Machovský.

„Zápas se nám vůbec nepovedl. Začali jsem mdle, a i když jsme přidali, tak to na dobře hrající Plzeň nestačilo. Měli jsme sice nějaké šance, ale v cestě nám stál výborný brankář a srdnatě bojující soupeř," uznal po zápase chomutovský asistent Jan Štastný.

„Důležité bylo, že se nám povedlo ubránit Červenku, klíčového muže soupeře. Na starosti ho měli Jeřábek s Moravčíkem a odvedli dobrou práci. A cením si i uhájené nuly, protože v minulých zápasech jsme dopláceli na zbytečné chyby v obraně," hodnotil závěrečný zápas druhé čtvrtiny základní části domácí kouč Michal Straka.

Škoda Plzeň - Piráti Chomutov 4:0

Třetiny: 0:0, 3:0, 1:0. Branky a nahrávky: 22. Johnson (Bližňák, Pulpán), 31. Kubalík (Kracík, Jeřábek), 37. Schleiss (Jeřábek), 49. Preisinger (Schleiss, Jeřábek). Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Belko, Kajínek. Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 579. Střely na branku: 27:23. Zblokované střely: 12:11. Hity: 18:15. Vhazování: 34:33. Průběh utkání: 4:0.

Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek, Pulpán, Holý, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Lev – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss.

Chomutov: Strmeň – Skinner, Rutta, Jánošík, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, Květoň – Sklenář, Kämpf, Chlouba – Hřebejk, Dušek, Veselý.