„Je to příjemný pocit, být zase po tolika letech doma, a pro mě také obrovská motivace,“ hlásil 35letý forvard, který minulé čtyři sezony táhl Plzeň a teď se na tři roky upsal Motoru.

Návrat do Budějovic vás zlákal přesto, že jste měl v Plzni ještě rok platnou smlouvu. Co o tom rozhodlo?

Sám jsem dlouho netušil, že to takhle dopadne. Nejsem typ hráče, který by se snažil někde za každou cenu rozvázat smlouvu. Ale jsem rád, že jsem se domluvil s Plzní a shodu našly i oba kluby.

Přesvědčovali vás v Plzni hodně, abyste zůstal a kontrakt dodržel?

Rozhodnutí ve mně zrálo delší dobu. O návrat domů jsem stál a s klukama z Budějovic jsem byl v kontaktu, i když jsem ještě hrál v zahraničí. Teď to vyšlo a nechtěl bych rozebírat detaily. Už se o tom napovídalo dost. Ještě jednou bych chtěl poděkovat Plzni i Motoru, že se domluvily a takhle to dopadlo.

Co je pro vás v domácím prostředí asi největší motivační pobídkou?

Pamatuji si ještě skvělé roky, kdy jsme s Motorem hráli třikrát po sobě semifinále play-off. Na to vzpomínám a chtěl bych to znovu zažít. Budu se snažit pomoci, abychom se dostali znovu hodně vysoko.

Michal Štrajt (vlevo) a Gabriel Rick z Interobalu Plzeň.
Interobal chce konečně prolomit slávistické prokletí

Lukáš Pech, který přichází ze Sparty, se vyjádřil, že hlavně vy stojíte za jeho přestupem. Podílel jste se na tvorbě nového týmu?

Se spoustou kluků proti sobě hrajeme v extralize řadu let a potkávali jsme se i v národním týmu. Konkrétně u Lukáše Pecha vím, jaký je to hráč a jak je důležitý pro tým. Hodně mi záleželo na tom, aby v Motoru podepsal smlouvu. Je to úžasný centr, kreativní hráč a je moc dobře, že tu je.

Nezkoušel jste přesvědčit také vašeho dlouholetého parťáka a v Plzni spoluhráče Tomáše Mertla, což je rovněž skvělý centr a Jihočech?

S Tomášem jsme to rozebírali, ale on má v Plzni podepsanou smlouvu a jako první centr je pro Škodovku stěžejním hráčem. V jeho případě by to asi nevyšlo, protože by ho Plzeň nepustila. Co vím, tak tam ještě rok zůstává.

Tak jste si s sebou vzal ze Škodovky alespoň obránce Romana Vráblíka?

Seděli jsme vedle sebe v kabině, takže tyto debaty byly na denním pořádku. A Roman měl do Motoru podepsanou smlouvu jako první. Je to paráda. V extralize se vypracoval ve stabilního beka a je přínosem i do šatny. Už to není takový ten mladý puberťák, ale chlap, který dokáže být lídrem týmu. Jsem rád, že se podařilo přivést hráče, kteří jsou zkušení a vědí, jak se extraliga hraje.

Karel Šmíd čelí sedmimetrovému hodu Davida Šůstka z Dukly Praha. Situaci přihlíží Jakub Šindelář.
Talent hraje na Dukle o ukončení semifinálové série

Ještě vás mrzí konec v Plzni, když jste v předkole play-off vypadli s Olomoucí překvapivě hladce 0:3 na zápasy?

Konec minulé sezony bych také nechtěl nějak moc rozebírat. Ale ve zkratce, bylo to takové podtržení celého našeho ročníku. Střídali jsme dobré výkony s horšími. Zrovna ten týden nám nevyšel a prostě jsme vypadli. Byl to neúspěch. Určitě jsme Olomouc nepodcenili, ale soupeř byl ve všech směrech lepší a připravenější. Víc chtěl a nám nezbylo než si sbalit věci a ukončit sezonu.

Nikdy jste se netajil tím, že v extralize toužíte pozvednout nad hlavu vítěznou trofej. Přicházíte s tím i do Českých Budějovic?

Jasně.

Vnímáte ale na druhou stranu, že jdete do posledního týmu tabulky uplynulého ročníku?

To bylo a nemůžeme se koukat dozadu. Každá sezona je nějaká. Teď přišli zkušení hráči, kteří vědí, o čem extraliga je. Do soutěže je třeba jít s pokorou, ale také se zdravým sebevědomím, aby si tým vybudoval vnitřní sílu. Tvrdou prací se musíme na sezonu připravit. Mužstvo musí získat vítězného ducha. A je třeba do toho jít s tím, že chceme získat pohár.

Roman Bečvář.
Euro na Slovensku bude skvělý zážitek, těší se Bečvář

Jste si vědom, že nejvíc se bude očekávat právě od vás?

S tím počítám, a konečně takhle už to mám nějaké roky. Naučil jsem se to v hlavě trochu selektovat. Je potřeba nepropadat panice ve chvíli, kdy to zrovna nejde. Naopak ještě více makat. Nezříkám se toho, ale je tady i celá řada dalších zkušených kluků, kteří za to také umí vzít. Nebude to stát na pár lidech, ale přispět dokáže každá lajna.To v dnešním hokeji rozhoduje a bylo to vidět i v extraligovém finále.

Letní přípravu budete mít individuální a opět vás povede kondiční kouč reprezentace Dominik Kodras?

Ano, a nevidím v tom problém. Ve světě je to tak běžné a v Motoru bude mít individuální přípravu více hráčů. S Dominikem Kodrasem spolupracuji už třetí rok a maximálně mi to vyhovuje. Už mám taky nějaké roky a své bolístky. Snažíme se dělat takové věci, aby to pak v sezoně bylo v pořádku a byl jsem dobře připraven.