Za opožděný nástup dvaadvacetileté jedničky Indiánů může Machovského účast na mistrovství světa v Rusku, kde v českém týmu plnil roli třetího gólmana.

„Už mně to trošku chybělo, parta i pravidelný režim. Napoprvé jsem šlapal jen na kole, ale dál to bude bez úlev," svěřoval se včera Machovský.

Rodák z Opavy se zkušenostmi z nižších zámořských soutěží a v extralize jeden z nejlepších gólmanů se v Plzni chystá na svou čtvrtou sezonu.

Jak jste prožil těch pár volných týdnů?
Chvilku jsem nic nedělal, ale pak jsem pomáhal taťkovi na stavbě. Následně jsem podstoupil operaci očí, laserovou korekci, abych nemusel používat kontaktní čočky. Až na mě teď budou obránci soupeře střílet od modré, tak se nemám na co vymluvit (úsměv). No a po nějaké rekonvalescenci jsem zase s tátou stavěl.

Co pro vás znamenala účast na mistrovství světa?
Rozhodně to byla čest, vždyť na šampionát se jen tak nedostanete. Dopředu jsem věděl, že budu trojka, takže jsem se snažil hlavně nasát atmosféru mistrovství s tím, že se to třeba jednou bude hodit.

Hráči v téhle fázi pracují hlavně na fyzičce. Platí to i o gólmanech?
Každý to má jiné. Osobně bych se chtěl zaměřit na posílení nohou, ale pro brankáře je nejdůležitější obratnost. Nemusí zvedat nějaké těžké činky, aby ztuhl, ale naopak je nutné tělo co nejvíc rozhýbat.

Takže dominují gymnastická cvičení, power jóga?
To je různé. Cvičí se hlavně s vlastní vahou, je v tom lehce gymnastika i cviky na balančních pomůckách pro koordinaci.

Také další část přípravy vyvrcholí soustředěním na Šumavě a na rozdíl od prvního kempu u toho budou i brankáři. Jak se těšíte?
Také loni jsme první kemp vynechali a připravovali se jen s Rudou Pejcharem (trenér brankářů) a teď to je stejné. Na druhém soustředění chtějí mít trenéři už tým pohromadě.

Mužstvo se po zisku bronzu lehce obměnilo. Co o tom soudíte?
Určitě jsme neoslabili, spíš bychom měli být silnější, ale uvidí se na ledě.

Smlouvu s Plzní jste prodloužil loni na podzim. Vás to netáhlo někam ven?
Ale jo, určitě bych se rád vydal do zahraničí, dokud jsem ještě mladý. V Plzni jsem však zatím spokojený, dám tomu všechno, a co bude po sezoně, se uvidí.

Asi vás musí těšit, jak rychle jste se v týmu vypracoval na pozici jedničky?
Když se ohlédnu, tak tam žádné velké propady nebyly, a doufám, že výkony budou ještě stabilnější. V tom mi pomáhá Ruda Pejchar. Když máte trenéra, který vás dokáže postrčit i psychicky, tak je to vždy cenný.