Přitom se paradoxně v západočeské metropoli narodil, dříve spoustu sezon chytal a stále v Plzni bydlí.

Právě především on, muž se žlutou maskou ozdobenou Homerem Simpsonem, stojí za senzací jménem HC Verva Litvínov. V prvním i třetím duelu 1. kola vyřazovacích bojů vychytal čistá konta a má lví podíl na tom, že odepisovaný a podceňovaný Litvínov vede v sérii na čtyři vítězství 2:1 na zápasy.

„Chemici" naklonili sérii na svoji stranu ve včerejším prvním zápase na domácím ledě. Na vyprodaném Hlinkově stadionu, kde se tísnilo sedm tisíc diváků, vyhráli po heroickém výkonu 3:0.

Bitva číslo čtyři se hraje na severu Čech už dnes, začátek má tradičně v 17:30.

„Vůbec nehledím na svoji druhou nulu v play off. Důležité je, že máme na kontě dvě vítězství a Plzeň jenom jedno. Musím opět pochválit kluky, dneska skvěle bránili a čistili prostor přede mnou," řekl hrdina Pavel Francouz.

Litvínov vyhrál všechny třetiny 1:0, branky obstarali v 10. minutě Martynek, ve 26. Ručinský a v 59. Majdan. Dramatický zápas ukončila bitka na ledě a strkanice v hledišti, kde situaci uklidnila policie. Na každém kroku je znát, že se hraje play off, že je ve hře postup mezi nejlepší čtyři kluby v zemi.

Verva začala s vervou a v úvodní periodě plzeňskou partu točila jako na kolotoči. Jen na střely vyhrála 15:6, hostující gólman Mazanec sice jednou inkasoval, ale další tutovky zneškodnil. Tlak domácích však slavil v dalším průběhu úspěch a Litvínov mohl jásat.

„Bylo to špatný. Musíme na tento zápas rychle zapomenout. Zítra je nový den, nové utkání a začínáme znovu od nuly. Mrzí mě, že to dneska Francíkovi tak dobře lepilo," přiznal plzeňský brankář Marek Mazanec.