Legendární pohár, který 32letý gólman vybojoval v zámořské NHL s týmem Colorada. Po Petru Sýkorovi (ten má dva vítězné prsteny) je Pavel Francouz teprve druhý Plzeňan, jehož jméno se na stříbrné trofeji objeví.

Podíl na Francouzově úspěchu má i někdejší brankář a nyní oceňovaný kouč Rudolf Pejchar, který mladého gólmana v Plzni vedl.

Jak jste si vítězství Colorada ve Stanley Cupu užíval?
Na přímé přenosy ve dvě v noci jsem nevstával, ale ráno jsem se na záznamy zápasů koukl. A jasně, že to potěší. Pavel je bezvadný kluk, který si za tím šel. V KHL třeba odmítl lukrativní nabídku Petrohradu za strašný peníze a teď si splnil svůj velký sen.

Gólman Pavel Francouz.Gólman Pavel Francouz.Zdroj: čtk

V kolika letech vás Pavel jako gólman upoutal?
Víc jsem si ho začal všímat v dorostu a v áčku jsem už byl jeho trenérem. Ale znám ho od žáků, protože chodil do třídy s mým starším synem Tomášem, který hrál rovněž hokej.

Už tehdy se poznalo, že jde o brankářský talent?
Pavel asi nebyl zázračným talentem, zato byl svědomitý a obrovský dříč.

Navíc šlo o přemýšlivého kluka, který si všechno bral a o hloupě inkasovaném gólu přemýšlel asi víc, než bylo zdrávo, že?
Trochu ho to brzdilo, ale patří to k jeho osobnosti a chytré myšlenky se hodí i gólmanovi.

Když Pavel Francouz naskočil do áčka Škodovky, byl to mladý, štíhlý klučina. Dnes je to urostlý borec.
Tehdy mu bylo osmnáct let a od té doby vyspěl, zapracoval na sobě, a to i pod vedením dalších trenérů. Ať Zdeňka Orcta, nebo poté v KHL a v zámořské NHL.

Plzeňák Pavel Francouz slaví zisk Stanley Cupu.Plzeňák Pavel Francouz slaví zisk Stanley Cupu.Zdroj: archiv

Dělal jako mladý nějakou zásadní brankářskou chybu, s níž se pral?
Jednu ano. Když slidoval (skluz gólmana po betonu), tak si sedal na zadek. Dávám to k dobru, protože to dávno neplatí (úsměv).

Ve Škodovce tehdy vyrostli dva nadějní gólmani. Vedle Francouze ještě Marek Mazanec a klub řešil, který z nich zůstane. Jaké to bylo?
Já byl pro, ať zůstanou oba kluci, nebo ať jednoho pustí jen někam na hostování. Vedení rozhodlo, že si nechá Mazyho a Francík odejde.

Mazanec, který se také prosadil v NHL, pak na jaře 2013 vychytal Plzni mistrovský titul. Takže asi nešlo o úplně špatné rozhodnutí.
To ne, ale já to viděl tak, že bychom mohli mít dva vynikající gólmany. Vedení se rozhodlo jinak, ale Francíka to nezlomilo a teď si užívá zisk Stanley Cupu.

Gólman Pavel Francouz na Sportmanii v Plzni.Gólman Pavel Francouz na Sportmanii v Plzni.Zdroj: Deník/Zdeněk VAIZ

Překvapil vás Francouz, jak si vedl poté v Litvínově, kam si ho Verva vytáhla z prvoligového Ústí?
Překvapil. Vyzrál ve stabilního gólmana, oporu týmu, přispěl k zisku titulu a vysokou výkonnost si pak udržel i na dalších štacích.

Jste spolu stále v kontaktu?
Píšeme si, a když je v Plzni, tak zajdeme na pivo. A oslavujeme i narození dětí, protože s mým synem jsou velcí kamarádi. I teď ho Francík lákal, aby přiletěl na finále. Pak to trochu stopnul, když viděl, kolik stál lístek (úsměv).

Takže se těšíte, až Francouz ukáže Stanley Cup v Plzni?
Jasně. Bude to velké.

Roman Kreuziger
Kreuziger o životě po kariéře: Šumava by mi nechutnala, na pivo nejsem