Souboje se Spartou jsou vždy výzvou i diváckým tahákem. Ve vzduchu ještě visí vzpomínky na souboje Škodovky s pražským rivalem v loňském semifinále extraligového play-off. Plzeňští v třaskavé sérii podlehli sparťanům až po tuhém boji 2:4 na zápasy.

A fanoušci Indiánů jsou natěšení i na zítřejší duel. Škodovka na přelomu roku naskočila na vítěznou vlnu a příznivci věří, že stoupající formu proti favorizovanému soupeři potvrdí.

„Zápasy proti Spartě jsou lákavé pro hráče i pro lidi vůbec. Diváci začali na hokej v Plzni zase chodit, tak věříme, že přijdou i v neděli, a my se jim budeme snažit odvděčit za jejich podporu i trpělivost," uvedl trenér Ladislav Čihák.

Pro pětatřicetiletého kouče je nedělní duel ještě o něco prestižnější. Do Škodovky totiž pražský rodák přišel právě ze Sparty. A navíc Plzeňští mají odvěkému rivalovi co oplácet.

Porazí svého rivala?

Trápení modrobílých z úvodu extraligy se promítlo i do prvního vzájemného souboje sezony. Škodovka tehdy doma podlehla Spartě 0:5. Řízení týmu se následně místo Michala Straky ujal bratr Martin společně s Tomášem Vlasákem, Jiřím Hanzlíkem a právě Ladislavem Čihákem.

Odveta na pražském ledě byla už daleko urputnější, i když znovu skončila výhrou Sparty. Po dvou třetinách vedla 2:0, ale v 54. minutě vykřesal pro Indiány naději kontaktním gólem Tomáš Svoboda. Ve zbývajícím čase se však Plzni přes značný tlak už vyrovnat nepovedlo.

V neděli má tedy Škodovka další šanci svého rivala konečně porazit. „Kluci se v minulých zápasech přesvědčili, že pokud budou bruslit a bojovat, tak mohou vyhrát nad každým," podotkl trenér Čihák.

Sparta se drží v popředí extraligy a daří se jí i na mezinárodním poli. V Lize mistrů si po vyřazení finského Oulu, švédského HV71 a švýcarského Bernu vyšlápla v úvodním semifinálovém zápase i na Växjö a po venkovním triumfu 2:1 se přiblížila účasti ve finále.

Sparťanský útočník Lukáš Pech je s 11 body za šest gólů a pět asistencí z 11 utkání nejproduktivnějším hráčem svého týmu v Lize mistrů a celkově mu patří páté místo.